Grčka, more
Shutterstock
Grčka, more

Shutterstock

Grčka, more, Foto: Shutterstock

Grčka će platiti smeštaj, hranu i lekove svim turistima koji budu pozitivni na koronavirus tokom boravka u toj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju grčkih vlasti, a koje je dostavljeno i svim turističkim agencijama u Srbiji, u svakom smeštaju koji ima više od 50 kreveta biće lekar koji će se brinuti o gostima ukoliko budu imali bilo kakvih zdravstvenih problema.

Kako je pre dva dana naveo i Stelios Petsas, portparol grčke vlade, turisti koji budu imali blaže simptome koronavirusa biće smešteni besplatno u hotele, dok će oni kojima bude potrebno bolničko lečenje potpuno besplatno biti hospitalizovani.

- Testovi na kovid-19 rade se na međunarodnom aerodromu u Atini, a posetioci ostaju u hotelu jednu noć dok ne stignu rezultati testa. U zavisnosti od rezultata testa na virus, turisti mogu ostati u sedmodnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana ako su pozitivni. Sa ovom praksom ćemo nastaviti, ali očekujemo manji broj slučajeva. Naš cilj je da obezbedimo maksimalnu sigurnost za meštane i turiste - rekao je portparol grčke vlade.

Turska

Promo

Turska, Foto: Promo

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije - JUTA, za „Alo!“ navodi da je Grčka, pored Kipra, samo jedna u nizu zemalja koje su odlučile da svim turistima koji budu zaraženi koronavirusom pruže potpuno besplatan smeštaj i lečenje.

- Uskoro očekujemo da i Turska zvanično saopšti da će turisti koji budu pozitivni na koronavirus imati besplatno lečenje i smeštaj. Oni imaju jedan od najrazvijenijih zdravstvenih sistema i imamo informaciju da je pitanje dana kada će doneti ovu odluku. Srpski turisti koji tradicionalno masovno odlaze u Grčku i Tursku neće morati da brinu jer je izvesno da će im, ako se kojim slučajem zaraze, biti obezbeđen kompletan besplatan nadzor lekara - navodi Seničić.

Podsećamo, Grčka od 15. juna otvara granice za turiste iz 29 država, a za ulazak u zemlju nije potreban negativan test na koronavirus, niti je obavezan boravak u karantinu. Ipak, svi oni koji pređu granicu biće nasumično testirani. 


Šta vas čeka na grčkim plažama
- Na grčkim plažama dozvoljeno je prisustvo maksimalno 40 osoba na površini od 1.000 kvadratnih metara.
- Između suncobrana mora da bude minimum četiri metra razmaka.
- Dozvoljeno je da ispod jednog suncobrana budu maksimalno dve ležaljke s distancom od 1,5 metara.
- Ispod jednog suncobrana na više ležaljki moći će samo porodice koje imaju malu decu.
- Muzika je potpuno zabranjena, kao i organizovanje žurki.
- Dozvoljena je dostava paketa proizvoda do ležaljke, ali sve mora da budu u pakovanjima.
- Minimalna razdaljina između potrošača u lokalima je 1,5 metara, a zaposlenima je izdata preporuka da nose maske.