Poplave
Tanjug
Poplave

Tanjug

Poplave, Foto: Tanjug

Ronioci Žandarmerije pronašli su telo muškarca, pretpostavlja se da je reč o Vladimiru Cviliću (60) iz Selišta kod Trstenika, koji je nestao u utorak kada je krenuo da obiđe poplavljenu njivu.

Grom

Profimedia

Čovek je u utorak krenuo u pravcu njiva, ka Zapadnoj Moravi, ali mu se izgubio svaki trag. Na vidiku nije bio ni traktor kojim je upravljao. 

Meštani Selišta su u šoku. Niko nije mogao da pretpostavi da će doći do tragedije. Nestalog komšiju znaju kao otresitog, vrednog i dobrog čoveka.

Tisa raste, vrh talasa Save i Dunava danas

Jelena Jerinić, hidrolog u RHMZS-u, kaže da je vodostaj na velikim rekama u Srbiji i dalje je u blagom porastu.

- Vrh talasa Save i Dunava u Beogradu očekuje se danas. Trenutno je jedino Tisa još u porastu i takva situacija će biti narednih pet dana. Što se tiče manjih reka, u porastu su Timok, Jadar, Kolubara i Južna Morava zbog kiše koja je padala u sredu, ali ni na jednoj od reka nije dostignut upozoravajući nivo - kaže Jerinićeva.

- U utorak, oko 7 sati, muž i ja smo bili na obali Morave, kad smo čuli da neko doziva, zvučalo je kao jauk. Kažem ja da neko viče. Najpre mi se činilo da se čuje od lovačkog doma. U blizini ima vir. Muž i ja smo bili s druge strane reke, zvuk je dolazio sa druge obale, iza vrbaka, od kojeg se ništa nije videlo. Čulo se dva-tri puta, pa se utišalo. Koliko je Morava nadošla, ja nisam smela da priđem blizu - kaže Zorica Dunjić, meštanka Selišta.

Posle trinaest i po sati pretraživanja priobalja Zapadne Morave, u sredu je pronađeno mesto gde se nalazio traktor, ali je potraga obustavljena zbog otežanih uslova, ogromne količine blata i mulja. Mesto na kojem je locirana poljoprivredna mašina bilo je pristupačno samo bageru i u pomoć su pozvani ronioci iz Beograda.

Nesrećni čovek pronađen je juče.

OŠ

Kancelarija za upavljanje javnim

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, rekao je da je šteta od poplava veća nego 2014. godine.

Skočili u vodu, spasavali životinje

Dvojica momaka iz Guče, Dragomir Šuluburić i Slavko Vujović, prolazeći pored jedne kuće u Guči primetili su da u magacinu pored puta plivaju ovce. Bez previše razmišljanja, pošli su da spasavaju nesrećne životinje.

- Izvadili smo gotovo 15 ovaca. Doneli smo ih do puta, gde nije bilo vode. Gazda nije bio tu. Javili smo mu da smo mu izbavili ovce - priča Šuluburić.

- Sve bujične reke su se izlile na teritoriji Trstenika i nema mesne zajednice koja nije pretrpela štetu. Recimo, u selu Selište je reka čak tri puta za tri dana plavila domaćinstva. Celo selo je bilo poplavljeno - rekao je Ćirić.

Situacija se pogoršala i u Krupnju i tamo je od srede uveče vanredna situacija, jer je za jedan sat palo kiše kao za mesec dana. Poplavljeno je 50 kuća, zatvorena je škola.
Petnaestoro đaka je na vreme evakuisano, a škola neće raditi do ponedeljka.

Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica.

Trenutno nema opasnosti od izlivanja, sve tri reke su se povukle u svoja korita, a najveća šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi.
Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog obilnih padavina, grada i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova ovog meseca, što je izazvalo veliku materijalnu štetu u pojedinim opštinama. Crveni krst Srbije uputio je juče pomoć stanovništvu pogođenom poplavama na području Kraljeva, Lučana, Gornjeg Milanovca, Čačka i Trstenika, saopštila je ta organizacija.