struja
Profimedia

 

struja

Profimedia

Foto: Profimedia

Udruženje strujnih mreža (ENTSOE) koje grupira mrežne operatere iz 26 zemalja reklo je da digitalni satovi širom Evrope koji koriste glavnu frekvenciju za održavanje vremena, poput onih na mikrotalasima i satima, za jedan minut kasne zbog pada frekvencije na kontinentalnoj evropskoj prenosnoj mreži.

Zbog novog kašnjenja satova (prvo se već dogodilo u martu ove godine), Srbija bi mogla da ispašta.

Naime, ENTSOE je upozorio da bi mogao da kazni Srbiju ukoliko ne reši spor sa Kosovom, pošto je, kako kažu, nesporazum između Srbije i Kosova ponovni krivac za kolaps u vremenu.

- U svemu tome moraju da postoje mehanizmi solidarnosti. Entsoe bi mogao da razmotri i suspenziju Elektromreže Srbije rekla je portparolka ove institucije Kler Kemus.

U cilju smanjenja uticaja na potrošače, operateri evropskih mreža su se u martu dogovorili da ubrizgaju nestalu struju u zajedničku mrežu i da povrate frekvenciju.

Šema kompenzacije je i dalje u toku, ali operateri su se složili da neće tolerisati odstupanje od vremenskog perioda koje je duže od 60 sekundi, dodala je Kejmus.

Komentari (1)

Pera lozac

10.07.2018 01:29

Postoji frkvencijski trafo koji uskladjuje takve stvari ... teslin prsten ili ti bivsa juga povezan je tako te dalekovode i danas koriste.... portalni stubovi 220kv napon. . Sve je to izgovor da struju dignu gore... mi struju izvozimo ne budite smesni...