Tatjana Jovanović
Privatna arhiva
Tatjana Jovanović

Privatna arhiva

Tatjana Jovanović, Foto: Privatna arhiva

One su za „Alo!“, povodom Dana žena, 8. marta, otkrile tajnu kako biti uspešan na oba polja.

„Za mene su policajci istinski heroji koji se ne libe da polože svoj život zarad dobrog i humanog dela. To me je vodilo kada sam počinjala da radim ovaj posao, o kome sam oduvek maštala, i vodi me i dan danas“, poručila je Tatjana Jovanović, pripadnica Policijske brigade, koja radi u četi vodiča službenih pasa.

- Samohrana sam majka troje divne dece. Imam dva sina, jedan ima 16 godina, drugi 12 godina, i ćerku od 23 godine. Moj život je poprilično dinamičan i interesantan, a uz dobru organizaciju, korektnost starešina i dobru decu, nije mi teško da uskladim poslovni i privatni život - ističe ona i dodaje da je policijski posao izuzetno težak.

- Svaki policajac tokom karijere prolazi kroz lepe, strašne i tužne situacije. Tokom devetnaest godina mog rada, bilo je svega, ali se iz svake situacije izvuče pouka i svaka od tih situacija bude lekcija više - navodi Jovanovićeva i ističe da je rad sa službenim psima nešto zaista posebno.

- U mom poslu ima puno lepih trenutaka, jer radim divan posao i sa bićima koja okrepljuju dušu i kada vam je najteže. Službeni psi su tu da vam izmame osmeh i ulepšaju dan - navela je ona i dodala da nositi „mušku“ iliti policijsku uniformu znači i nositi veliku odgovornost i snagu.

- Kolegijalnost ovde igra jednu od ključnih uloga, jer kada imate dobre i profesionalne kolege, onda se svaka teška situacija daleko lakše prevazilazi - kaže Jovanovićeva i damama poručuje da je svet u njihovim rukama:

- Nedavno čuh jednu pametnu: „Mi, žene, činimo polovinu populacije Srbije (51%), ostalo su oni koje smo mi rodile!“. Ponosno hodajmo i na sebe ne dajmo.

Verica Milosavljević Popović

Privatna arhiva

Verica Milosavljević Popović, Foto: Privatna arhiva

Verica Milosavljević Popović, policijski službenik PS Vračar, poručuje da prisustvo žena u policiji predstavlja sinonim savremene policije.

- Danas je sve više žena koje biraju policijsku profesiju, a koje su se pokazale kao veoma odgovorne, prosperitetne i sposobne. Lokalna zajednica je spremnija za saradnju i ima više poverenja u policiju, jer rad žena u policiji omogućava otvorenu komunikaciju sa osetljivim ciljnim grupama - ženama kao žrtvama nasilja - rekla je ona i otkrila zašto je odabrala baš ovaj posao.

- Oduvek me je zanimala kriminalistička tematika. Završila sam Kriminalističko-policijsku akademiju, kriminalistički smer. Policijski posao nosi određenu dozu adrenalina, rizika i odgovornosti. Ljubav prema domovini, očuvanju poretka, uniformi, spremnost i odlučnost u izvršenju složenih zadataka su dovoljan razlog da se javi želja za ovim vidоm posla - kazala je ona i dodala takođe da posao i privatni život lako usklađuje.

- Kada sagledamo način i tempo života iz više uglova, zapravo shvatamo da je dobra organizacija, volja i jasno postavljanje ciljeva ključ uspeha - tvrdi Popovićeva i dodaje da je uspeh u njenom poslu onaj momenat kada kompleksnu situaciju dovede u stadijum razrešenja.

- Takođe je veoma bitno postići poverenje i pozitivne povratne informacije od lokalne zajednice, stvaranje osećaja sigurnosti - navodi ona i priznaje da se i sama našla u situacijama kada je bila uplašena.

- U ovom poslu, uvek možete doći u situaciju da strah prevagne ili da vas neka situacija rastuži, jer ja sam pre svega čovek. Ali zbog profesionalnog izvršenja zadataka se trudim da razum prevlada nad emocijama - rekla je Popovićeva i ženama poručila da budu zdrave, zadovoljne i da postavljaju jasne ciljeve i prioritete:

- Ostvarena žena je srećna žena, ona širi pozitivnu energiju i zrači u okruženju.

Pročitajte: