humanitarno
privatna arhiva
humanitarno

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Maleni Oliver Pal Gajodi boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA 1), jako teške, retke i progresivne bolesti usled koje atrofiraju najpre velike grupe mišića, a zatim i mišići neophodni za disanje, gutanje i druge osnovne životne radnje, čime se postepeno gube životne funkcije. Većina dece koja boluje od ove bolesti umre pre drugog rođendana. Ovaj hrabri dečak od svojih prvih meseci vodi tešku bitku protiv bolesti, mesecima je na respiratoru, a hrani se sondom. U toku vanredne situacije, bio je sam u bolnici, dok sada majku viđa samo po pola sata, na svaka tri sata, a oca i dalje ne viđa. Svaka prehlada, svaki virus, mogu biti kobni po njega, a svaki dan koji prođe bez leka je kritičan.

Za lek i lečenje potrebno je prikupiti 2 miliona evra u što kraćem roku, budući da, nažalost, iskustva pokazuju da funkcije koje se izgube zbog ove bolesti, lek ne može da povrati, ali može da zaustavi dalji razvoj bolesti. Iz ovog razloga, važno je ne samo da se ovaj iznos sakupi, već i da se sakupi što pre, budući da mali Oliver uskoro puni godinu dana.

Sakupljanje ovog ogromnog iznosa nije moguće bez pomoći svih nas, ali je uz malu pomoć svakoga od nas, moguće i dostižno.

Ovim povodom, u Sportskom centru Olimp na Zvezdari održaće se humanitarni bazar u subotu, 14.11.2020. od 11:00 do 16:00 h.

Na bazaru će se, uz poštovanje svih epidemioloških mera, prodavati kolači i poslastice, kiflice i peciva, ukrasni predmeti, kozmetika, rukotvorine, knjige i igračke, a za zabavu najmlađih će se pobrinuti animatorske trupe. U 11 sati animatori i rekreatori održaće zabavni sportski poligon za decu, dok je za 13 časova zakazana predstava „Pan teatra“ u otvorenom amfitetaru. Odrasli se mogu zagrejati kuvanim vinom i drugim toplim napicima. Obezbeđene su i vredne nagrade u nagradnoj igri. Za posetioce i učesnike su obavezne maske, obezbeđena su sredstva za dezinfekciju ruku, a plato na kome se održava bazar je veliki i na otvorenom.

Pokažimo Oliveru da nije sam u svojoj borbi i pomozimo mu da bude uz svoje roditelje, da oseti majčin zagrljaj, da se smeje, hoda, udahne vazduh bez respiratora i proba pravu hranu.

Oni koji nisu u prilici da posete bazar, mogu pomoći na neki od sledećih načina:

Slanjem SMS poruke: Upišite 848 i pošaljite SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišite human848 i pošaljite SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732419-36