Ana Brnabić UN
Vlada Srbije
Ana Brnabić UN

Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

* Agenda UN 2030 za tranformaciju sveta održana je u Beogradu

* Agenda 2030 predstavlja ambiciozan plan koji definiše šta bi uspešno društvo trebalo da postigne u 21. veku

* Ciljevi Agende 2030 su univerzalni, koji uključuju ceo svet pođednako, razvijene zemlje, kao i one u razvoju

"Sada smo u mogućnosti da menjamo stvari, jer imamo glas naroda. Budućnost čovečanstva je u našim rukama", poručio je Major koji se učesnicima konferencije obratio putem video linka.

Uništavamo planetu i moramo da mislimo kako možemo da transformišemo svet i unapredimo budućnost svih nas, poručio je danas bivši generalni direktor UNESKO Federiko Major, na Konferenciji "Agenda UN 2030 za tranformaciju sveta" u Beogradu.

Agenda 2030 predstavlja ambiciozan plan koji definiše šta bi uspešno društvo trebalo da postigne u 21. veku.

Pročitajte još:

 

Ujedinjene nacije su na samitu Generalne skupštine 2015. godine usvojile Agendu za održivi razvoj do 2030. godine, ukazujući na temeljne tranformacije koje je potrebno sprovesti u cilju rešavanja mnogih međusobno povezanih problema sa kojima se svet suočava.

Rektor Univerziteta za mir UN Francisko Rohas rekao je da čovečanstvo u opasnosti i da svojim akcijama danas ugrožava svoj opstanak, te pomenuo rat u Siriji, krizu u Venecueli i brojne konflikte u različitim delovima sveta.

"Klimatske promene i brojni požari koji su zahvatili planetu ove godine, požari u Amazoniji, Kanadi, Africi stavljaju u opasnost sve nas. Ako želimo mir, moramo za njega da radimo", kazao je Rohas.

Ciljevi Agende 2030 su univerzalni, koji uključuju ceo svet podjednako, razvijene zemlje, kao i one u razvoju.

Srbija je imala aktivnu ulogu od početka rada na agendi 2030, a jedan od najznačajnih koraka Vlade Srbije bilo je predstavljanje nacionalnog izveštaja u okviru političkog foruma tokom Generalne skupštine UN u Njujorku ove godine.

Nikad u životu nisam video ovako nešto! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/RTS/M.Č. DATUM I VREME: 25.10.2019. 11:43 - 25.10.2019. 12:36 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Komandni centar vežbe "Slovenski štit 2019", kao i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistem S-400 i "pancir".

 

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da centralno mesto tog izveštaja zauzima vizija održive budućnosti Srbije iz ugla dece.

"Svesni smo realnosti da će deca i omladina današnjice biti nosioci promena i društvenog života do 2030. godine", rekla je Ðukić Dejanović.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!