Automobil kontrolna tabla lampica motor
Profimedia
Parkirani automobili Auto pijaca Salon za prodaju automobila

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve stroži propisi o zaštiti čovekove sredine naterali su vozače u zapadnoj Evropi da se rešavaju starih automobila, naročito "dizelaša". Svoj doprinos dali su i automobilski dileri, ali i države, uvođenjem premija pri kupovini novih automobila.

Svrha premije je stimulacija stanovništva da kupuje nove automobile i reše se starih modela koji ne ispunjavaju poslednje standarde - evro 5 i evro 6.

Zamišljeno je da svaki stari automobil koji vlasnik zameni novim, završi na otpadu. Međutim, istraživanje novinara nemačkog magazina "Auto bild" pokazalo je da malo automobila bude stvarno uništeno.

Novinari su došli do saznanja da najveći broj "neželjenih dizelaša" nastavlja život u istočnoj Evropi, posebno na Balkanu!

Od jednog insajdera "Auto bild" je dobio informaciju da radnici na reciklaži starih dizel-automobila od trgovaca polovnim vozilima dobiju oko 200 evra po automobilu. Zarada dilera je mnogo viša jer potpuno funkcionalne i dobro opremljene automobile prodaju u istočnoj Evropi za najmanje 2.000 evra.

Auto bild navodi da se u istočnoj Evropi traže dizelaši s normom evro 3 ili evro 4, posebno automobili marki "folksvagen", "mercedes" i "audi".

Komentari (6)

PronadjiAuto

27.11.2017 10:44

Ne bi imao nista protiv da desetak takvih automobila zavrsi kod mene.

Marko

27.11.2017 12:36

ovo su obične laži..

Kata

27.11.2017 13:50

Imam Z101. Koji je to euro standard?

XXL

27.11.2017 17:37

Zašto prevara pre će biti balkancima - premija.

ssss

27.11.2017 17:55

Pa sta bi vozili da nije toga? Koliki procenat ljudi na ovom nesrecnom Balkanu moze sebi priustiti novo ili par godina staro auto?

Neeee

27.11.2017 20:50

Pre nego sto bilo sta objavite, Vi se dobro informisite, i nemojte da dovodite narod u zabludu pisanjem napamet ili na osnovu prica "rekla kazala". Nije to tako kako Vi prenosite. Stimulaciju trenutno daju samo par velikih proizvodjaca audi, bmw... i jos uvek je veoma mali broj automobila koji su dati na reciklazu. Tako da Vasa prica jos uvek ne pije vodu. Pozdrav.