Vojska
Alo / M. Jošida
Vojska

Alo / M. Jošida

Vojska, Foto: Alo / M. Jošida

U skladu s procenama stručnjaka da se situacija u vezi sa virusom polako smiruje, Vlada će postepeno ublažavati ograničenja kretanja, čime će pomoći i građanima da se relaksiraju, ali i privredi da ponovo profunkcioniše.

korona

EPA

korona, Foto: EPA

Biće kraći policijski čas: počinje od 18 h

Zabrana kretanja uvedena je 18. marta. Ona je na početku počinjala od 20 sati i cilj je bio da se spreči okupljanje građana i smanji njihov kontakt. Ipak, zbog nepoštovanja ove mere, policijski čas je postepeno produžavan.

Kao i ranije, vlasnicima domaćih ljubimaca dozvoljeno da ih izvedu tokom policijskog časa, u periodu od 23 do jedan ujutru, na udaljenosti od 200 metara od svog doma i s obavezom da se ne približavaju drugim vlasnicima.

Dozvoljeno je i kretanje svih sa dozvolom MUP-a, kao i osobama kojima je potrebna medicinska pomoć.

Penzioneri će moći u šetnju: tri puta nedeljno po pola sata

Najveća razlika uvodi se za najranjiviju grupu, za ljude starije od 65 godina. U poslednjih mesec dana njima je bilo dozvoljeno da iz svog stana izađu jednom nedeljno, i to u ranim jutarnjim satima, da bi obavili kupovinu.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

U koje će vreme da izađu iz domova, to će svaki stariji sugrađanin moći sam da odluči. Zvaničnici ističu i da, ukoliko sve protekne kako treba, od sledećeg ponedeljka će možda biti omogućeno i da na pola sata izlaze svakoga dana.

Otvoriće se zanatske radnje, svi koji rade na otvorenom počinju da rade

Važna mera za oporavak privrede, jeste povratak ljudi na svoja radna mesta. Građevinari, kao i svi koji rade na otvorenom, ali i oni koji rade u zatvorenom prostoru uz propisane mere distanciranja, moći će da krenu sa radom od utorka.

Predsednik Republike je najavio da će od utorka da bude omogućeno skoro svim zanatskim radnjama, servisnim radionicama, obućarima, krojačima da otvore svoje radnje.

Frizerski saloni, saloni lepote i teretane radiće od 27. aprila

On je dodao da će frizerski saloni, saloni lepote i teretane početi da rade posle 27. aprila, ali uz posebnu zaštitu.

- Sve druge radnje su predviđene da se otvore 27. aprila, naravno ako sve bude kako treba sa koronom, ukoliko se nešto promeni, povući ćemo ove ublažene mere - istakao je predsednik.

Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić , Foto: Printskrin

Kafići i restorani se otvaraju između 3. i 10. maja

Hoteli, tržni i turistički centri od 4. maja

Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i otvaranje tržnih i turističkih centara, hotela, banja.

Vremenska prognoza, šetnja

Tanjug

Foto: Tanjug

Zaključno sa današnjim danom:

- U Srbiji je registrovano 6.318 zaraženih

- Imamo 122 smrtna slučaja

- Testirana je 36.701 osoba

- Na respiratorima je trenutno 120 ljudi

- Do danas su izlečene 753 osobe

SZO je proglasila pandemiju 11. marta, a Srbija je proglasila epidemiju korona virusa 20. marta, to je četvrta epidemija u poslednjih 50 godina.