Alo! Ikone
Alo!
Alo! Ikone

Alo!

Alo! Ikone, Foto: Alo!

U ponedeljak, 17. juna: Bogorodica Trojeručica. Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, najznačajnija je ikona srpskog naroda i spada u najpoštovanije ikone u Hilandaru. Prema predanju, ikonopisao ju je apostol i jevanđelist Luka. "Trojeručica" kroz istoriju čudodejstvuje na razne načine, po svim pravoslavnim krajevima. Veruje se da isceljuje bolesti i telesne muke, tera nečiste duhove i ima druga čudesna dejstva. A ukrasni predmeti na ikoni svedoče o zahvalnosti vernika zbog pomoći Presvete Bogorodice u njihovim životima.

U utorak, 18. juna: Bogorodica Mlekopitateljnica. Ikona Bogorodice Mlekopitateljnice poznata je od davnina na hrišćanskom Istoku, a lično ju je, po predanju, ikonopisao Apostol Luka. Svetinja prikazuje Majku Božiju kako doji Isusa Hrista, a iz Palestine ju je doneo Sveti Sava i položio u Posnicu na Kareji u Svetoj Gori. Veruje se da ova sveta ikona pomaže prilikom porođaja, pri nedostatku mleka, pomaže za zdravlje i ozdravljenje, ali i za spasenje.

U sredu, 19. juna: Pećka Krasnica. Na posebnom tronu u Pećkoj Patrijaršiji čuva se Pećka Krasnica, čudotvorna ikona Bogorodice koju je, prema predanju, slikao apostol Luka, u Gesimaniji kraj groba Presvete Bogorodice 48. godine. U Crkvi Pokrov Presvete Bogorodice u Beogradu nalazi se njena verna kopija - Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, kao podsećanje na prvi boravak Svete ikone Pećke u Beogradu, tridesetih godina prošlog veka, kada je boravila i u Zemunu.

U četvrtak, 20. juna: Bogorodica Čajnička. U manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču čuva se čudotvorna ikona Bogorodica Krasnica. Veruje se da je na drvetu naslikao Sveti apostol i jevanđelista Luka. Ikona je slikana na drvenoj ploči sa obe strane. Sa prednje strane naslikana je Bogorodica sa Hristom na ruci, a na poleđini je Sveti Jovan Krstitelj, koji desnom rukom blagosilja. Ikona je posebna po tome što Bogorodica drži Hrista na desnoj, a ne na levoj ruci, zbog čega se veruje da je apostol Luka slikao dok mu je Bogorodica sama pozirala.

U petak, 21. juna: Bogorodica Lepavinska. Ikona čudesnih moći nastala je još na početku 16. veka od strane nepoznatog autora. Za ovu ikonu koja je pretrpela mnoge nedaće vezane su priče koje potvrđuju čvrstu veru u svemoć Majke Božije.