Blagoslov za kuću sa zlatotiskom
Alo!
Blagoslov za kuću sa zlatotiskom

Alo!

Blagoslov za kuću sa zlatotiskom, Foto: Alo!

Nikola Velimirović je rođen 5. januara 1881. godine u selu Leliću. Osnovnu školu učio je u manastiru Ćelije. Šestorazrednu gimnaziju je završio u Valjevu, a Bogosloviju u Beogradu. Kratko vreme bio je učitelj u Dračiću i Leskovicama kod Valjeva. Od 1904. do 1909. na studijama je u Švajcarskoj i Engleskoj. Teologiju je doktorirao na starokatoličkom Teološkom fakultetu u Bernu, a filozofiju u Ženevi. Posle duge i teške bolesti, 1909. u manastiru Rakovica prima monaški čin i ime Nikolaj.

Godine 1919. Nikolaj je izabran za vladiku žičkog, a zatim ohridskog. Kada je ukinuta Ohridska eparhija postavljen je za episkopa ohridsko- bitoljskog sa sedištem u Bitolju, a odatle je vraćen u Žiču kao episkop žički sa sedištem u Kraljevu. Zbog njegovog ugleda i uticaja, Nemci su ga, odmah po okupaciji Srbije, uhapsili i zatvorili u manastir Ljubostinju, zatim Vojlovicu i na kraju biva sproveden u logor Dahau. Kada se rat završio, Nikolaj odlazi u Ameriku odakle je do poslednjeg daha delovao kao teolog, rodoljub i prosvetitelj. Umro je 18. marta 1956. godine i sahranjen u porti crkve Svetog Save u Libertvilu. Posmrtni ostaci preneti su mu u rodni Lelić 12. maja 1991.

Od Svetog Save do danas nijedan Srbin nije ostavio za sobom tako blistavo delo kao Vladika Nikolaj. Bio je pre svega jevanđeoski čovek i veliki duhovnik, pesnik, književnik, istoričar, filozof i besednik.