Biznismen, torba, laptop, biznis
Shutterstock
Biznismen, torba, laptop, biznis

Shutterstock

Biznismen, torba, laptop, biznis, Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u našu zemlju omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Cov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije, objašnjava se u saopštenju.

"„Srbija je i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da uz uvažavanje epidemioloških mera poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju olakša poslovanje uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti“, izjavio je predsednik Privredne komore SrbijeMarko Čadež.

On je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena, i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan PCR test na korona virus izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice, objašnjava se u saopštenju PKS-a.

Naglasava se da će oni po ulasku u zemlju uraditi brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ako je negativan, nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se privrednici obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila inocovid19@pks.rs.

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Pročitajte još: