Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Haraju varičele

* Javio se veliki broj građana

* Kod dece izaziva upalu mozga

Prema izveštaju o zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", godišnje se u našoj zemlji prijavi između 33.000 i 45.000 slučajeva obolelih od varičela, uglavnom dece. Ipak, primer da i odrasli, i to usred leta, mogu da se zaraze, pokazuje slučaj doktora Ljubiše Jeremića:

Pojava varičela, poznatih kao ovčje boginje, u letnjem periodu nije uobičajena, međutim, veliki broj građana, kako dece tako i odraslih, zaraženo je ovim virusom.

Doktori naglašavaju da jednom kada virus uđe u organizam, ostaje celog života, te se, usled pada imuniteta, može ponovo reaktivirati.

Iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" nije dobijen konačan podatak koliko je ljudi obolelo od ovčjih boginja od početka ove godine, ali napominju da "su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od varičela poslednji put registrovani 2011, kada su prijavljena tri".

PROČITAJTE JOŠ:

 

Međutim, infektolog Dragan Delić rekao je da kod varičela retko dolazi do komplikacija:

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

- Komplikacije nisu česte, a kod dece je to najčešće upala malog mozga. Odrasli su u većoj opasnosti, jer komplikacija može biti upala pluća ili srednjeg uha. Nema zaštite od ovih boginja, ko bude izložen, biće i zaražen, ako nije preležao. Ipak, nema razloga za paniku, reč je o dobroćudnoj virusnoj osipnoj groznici.

BONUS VIDEO: