Podzemni grad
Youtube printscreen
Podzemni grad

Youtube printscreen

Podzemni grad, Foto: Youtube printscreen

Zanimljivo je da ni danas nisu poznati detalji, a dokumenta o ovom gradu su i dalje zapečaćena.

Pročitajte još:

Podzemni grad prostire se na 5.000 metara kvadratnih, ima 75 prostorija i hodnik dužine kilometar i po. Danas je on kulturno-istorijski spomenik, ali nedovršeni.

Njegova gradnja prestala je 9.10.1934. godine kada je izvršen atentat na Karađorđevića. Završeno je dve trećine prostora.

Preporučujemo i ovo:

 

Podzemni grad sadrži kabinete, sobe, štale i druge prostorije za normalan život 5.000 osoba. Tu je i bunar s pitkom izvorskom vodom koji je i danas u funkciji, kao i kapelica. Za gradnju je znalo samo pet osoba i to predsednik vlade, ministar finansija, ministar vojske, načelnik generalštaba i kralj.

Glavni projektant je ruski inženjer čije ime nije poznato ni danas. Gradili su ga zatvorenici.

O gradu danas kruže razne priče. Jedna od njih je da je kralj Petar II Karađorđević tu sakrio blago koje nije mogao da ponese kada je prognan, ali se to pokazalo netačnim jer su to blago sakrili monasi u manastiru Ostrog i ono je pronađeno i vraćeno SFRJ.

Prostor ima 12 ulaza i do poplava i klizišta 2014. godine bio je u odličnom stanju, tada je oštećen i pojavila se vlaga. Planirana su velika ulaganja. Jedna trećina će biti pretvorena u muzej, dok će se druge dve trećine izdavati.