Porodilište
Tanjug
Porodilište

Tanjug

Porodilište, Foto: Tanjug

Javni poziv biće raspisan na osnovu današnje Uredbe Vlade Srbije, a kojom se utvrđuje program podrške sprovođenju mera populacione politike u Srbiji za ovu godinu.

Pravo učešća imaće sve opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 650 miliona dinara. Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivanja poziva u Službenom glasniku.

Parlament, Skupština

Alo!/Marko Đoković

Parlament, Skupština, Foto: Alo!/Marko Đoković

Vlada je danas usvojila i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini. Ovim programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, finansijski okvir, pravila za dodelu bespovratnih sredstava i način realizacije programa.

Za ovaj program izvdojeno je 850 miliona dinara, koji će biti stavljeni na raspolaganje preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim privrednim subjektima i zadrugama, čime će se postići veća konkurentnost srpske privrede.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020. godini. Bespovratna sredstva od 150 miliona dinara namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, registrovanim u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog i lokalnog razvoja u 2020. godini, za koji je izdvojeno 40 miliona dinara. Novac je namenjen sufinansiranju godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Majka, beba, porodilja, porodilište

Shutterstock

Majka, beba, porodilja, porodilište, Foto: Shutterstock

Uredbom o utvrđivanju Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme za 2020. godinu, Vlada je obezbedila bespovratno dve milijarde dinara za podsticaj investicija privrednih subjekata, proširenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa osnovnim ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Kako bi se obezbedio nastavak sprovođenja politike regionalnog razvoja, Vlada je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama u 2020. godini i za te namene izdvojila 20 miliona dinara.

Takođe, opredeljeno je 35 miliona dinara za sprovođenje Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća u 2020. godini, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.