Vital
Promo
Vital

Promo

Vital, Foto: Promo

Ova fabrika ulja dobila je veliki šampionski pehar za vrhunski kvalitet ocenjenih proizvoda, ali i plaketu Sajma za visok kvalitet ocenjenih namaza.

Zlatnom medaljom okićeni su brendovi Mayovita delikates majonez i Mayovita posni majonez. Prijatno “Softi” margarin sa smanjenim sadržajem masti, dobio je veliku zlatnu medalju. A, zlatno obeležje kvalitetom obezbedili su i Vitalovi tomato kečapi, blagi, ljuti i pizza.

-Predan rad zaposlenih i istrajnost na kvalitetu građani umeju da prepoznaju, ali i stručnjaci koji su nas ocenili više nego pozivitno i dodelili nam ove zlatne medalje – kažu u Vitalu. – Ovo je motiv više da i ubuduće kvalitet bude jedini input kad su u pitanju naši proizvodi, jer samo zahvaljujući tome trajemo toliko dugo, kao moderna i stabilna kompanija koja unapređuje društvo i okruženje u kojem posluje.

Vital

Promo

Vital, Foto: Promo

Ove godine, Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu prvi put je imao zemlju partnera Italiju i zemlju prijatelja Tunis, a svi posetioci su znatiželjnoslušali o istoriji fabrike Vital: Preduzimljivi trgovac Jakob Lenji podigao je 1855. godine u ovom gradu, na obali Starog kanala, prvu radionicu za preradu ulja. Lenjijeva fabrika je započela svoju proizvodnju presom nerafinisanog ulja sa ručnom i stočnom pogonskom snagom. Preovladujuće sirovine bile su: konoplja, bundevina koštica i uljana repica. Sirovo ulje sve do 1929. godine nije rafinisano u Vrbasu, već u Budimpešti gde je porodica Lenji posedovala rafineriju. Treća i četvrta decenija XX veka, kada se na čelu fabrike nalazio unuk osnivača, Josif Lenji, veoma su značajne za razvoj prve uljare na Balkanu.

Prvo ulje od suncokreta proizvedeno je u ovoj uljari tridesetih godina prošlog veka. Od tada je suncokret osnovna sirovina u proizvodnji i danas predstavlja neku vrstu amblema fabrike.

Posle privatizacije ove fabrike, uljara doživljava procvat zbog velikih investicija I domaćinskog poslovanja, dokaz su I najnovija priznanja I medalje.