Prijemni ispit na Vojnoj akademiji
alo.rs
Prijemni ispit na Vojnoj akademiji

alo.rs

Prijemni ispit na Vojnoj akademiji, Foto: alo.rs

Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke iz maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testu koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

PROČITAJ JOŠ:

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević kaže da je priprema testovi za probni završni ispit u završnoj fazi, da su ostale samo tehničke dorade.

Škole testove za aprilsku proveru znanja osmaka preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola ima svoj pin kod pomoću koga preuzima testova, zatim ih umnožavaju u raspodeljuju učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

Prijemni ispit na Vojnoj akademiji

alo.rs

Prijemni ispit, Foto: alo.rs

Uloga probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati probni završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

- Cilj je da se prođu sve procedure u školama, kao za završni ispit. Ðaci moraju da donesu đačku kljužicu, testovi ne mogu da se popunjavaju običnom olovkom, pobni završni ispit se organizuje u fiskulturnoj sali kao na maloj maturi - pojašnjava Stanojević.

PREPORUČUJEMO:

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri novoa – osnovni, srednji i napredni. Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Stanojević kaže da je priprema testova za završni ispit u toku. Da su timovi počeli sa radom u decembru i da se još uvek pišu zadaci.

- Sačekamo rezultate probnog završnog ispita da vidimo da li je potrebno napraviti neke korekcije u završnom ispitu - pojasnila je Stanojević.

Prošle godine nakon probnog završnog ispita škole su slale svoje komentare na testove probnog završnog ispita. Na mejl Zavoda stizale su preporuke nastavnika, ali i roditelja i učenika.“Analizirali smo sve komentare probnog završnog ispita i u odnosu na to napravili izmene u samom završnom ispitu“, istakla je Stanojević.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17.,18.,19. juna. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.