Beba u kolima, dete u kolima, sedište za bebe, kola
Shutterstock/ Osetrik
Beba u kolima, dete u kolima, sedište za bebe, kola

Shutterstock/ Osetrik

Foto: Shutterstock/ Osetrik

Policijska uprava u Subotici u prva dva meseca ove godine otkrila je 362 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, prošle godine je otkriven 4.441 takav prekršaj, a 2019. godine čak 5.832.

Ruben Pertet, oficir Odeljenja saobraćajne policije, najavio je da će do 14. marta biti sprovedena međunarodna akcija MUP-a sa Agencijom za bezbednost saobraćaja usmerena na nekorišćenje pojasa, korišćenja telefona i vožnje dece na nepropisan način.

- Smanjenje prekršaja nekorišćenja pojasa tokom prošle godine srazmerna su odvijanju saobraćaja zbog epidemioloških uslova. Takođe interesatno je da je od 2020. i u prva dva meseca 2021. bilo 26 slučaja kada vozači, odnosno, učesnici u saobraćaju na mestu putnika, nisu koristili pojas, a učestvovali su u saobraćajnim nesrećema. Usled toga uvek nastaju teže posledice nego što su mogle da budu da su ih koristili - kaže Pertet.

Iz policije podsećaju da su svi koji su u vozilu u kojem postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojasa ,dužni da ih koriste onako kako je to predvideo proizvođač vozila.

- Apelujemo da tokom vožnje ne koriste mobilni i druge uređaje za komunikaciju ako ne koriste opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku - kaže Isidora Jevtić, pomoćnik komandira saobraćajne policijske ispostave.

Kazne i do 200.000 dinara

Kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa i za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje je novčana kazna od 10.000 dinara koja se u polovičnom iznosu može platiti u roku od osam dana. Za prevoz dece bez upotrebe bezbednosnog sedišta ili podmetača predviđena je novčana kazna od 5.000, a u polovičnom iznosu se plaća u roku od osam dana. Novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara predviđena je za lice koje na sedištvu u prednjem redu u krilu drži dete mlađe od 12 godina. Najteža prekršajna sankcija je predviđena za prevoz lica na mestu vozača mlađeg od 12 godina u iznosu od 100.000 do 200.000 dinara.

Kada se deca prevoze u motornim vozilima, ističe Jevtić, na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina i lice niže od 135cm prevozi se u homologovanom bezbednosnosnom sedištu pričvršćenom za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

- Dete do tri godine starosti može da se prevozi na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbedonosnom sedištu okrenutom suprotno od pravca kretanja vozila i ako vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Dete starije od četiri godine prevozi se vezano pojasom samo ako se koristi homogolovani bezbedonosni podmetač, ako visina deteta omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko dete sedi u vozilu u koje je ugrađen naslon za glavu - objasnila je Isidora Jevtić.