Bubašvaba
Profimedia
Bubašvaba

Profimedia

Bubašvaba, Foto: Profimedia

Toplo vreme i visoka vlažnost, osim što pogoduju komarcima, koji nam uprkos tretiranju svakodnevno piju krv, uzrok su još jednog nezvanog gosta - bubašvabe.

Redakciji „Alo!“ javilo se više čitalaca s istim problemom - primetili su veliki broj ovih omraženih insekata.

Vernici, vera

Alo!/ Dejan Briza

 

- Povećan broj bubašvaba u stanovima i objektima za druge namene je očekivan zbog idealnih uslova u spoljašnjoj sredini, odnosno vlažnosti vazduha od 60 do 90 odsto i temperaturi višoj od 23 stepena - objašnjava Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Prema njenim rečima, bubašvabe se mogu pojaviti i ako je u komšiluku vršeno istrebljivanje tih tvrdokrilaca.

Pročitajte još:

 

- Dezinsekcija u jednom stanu može izazvati pojavu ili povećan broj bubašvaba u susednom stanu koji nije tretiran. Kod pojave velikog broja ovih insekata preporučuje se dezinsekcija kompletnog objekta - kaže Despotova.

Ona dodaje da bi građani, ukoliko primete bubašvabe, trebalo obavezno da se obrate licima stručnim za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Plaža, Budva

Tanjug/Smilja Vitorović

 

- Treba sprovesti dezinsekciju stana, a ukoliko je infestacija visoka, tretman treba ponoviti posle četiri nedelje - zaključuje sagovornica „Alo!“.

Bubašvabe su najstariji poznati insekti i potiču iz tropskih i suptropskih predela, ali su se naselili u svim delovima sveta, prateći ljude u migracijama, odnosno izvore hrane.

Na teritoriji Srbije žive tri vrste ovih insekata - crne bubašvabe, bubaruse i američke bubašvabe. Crne bubašvabe su najčešće i lako se prepoznaju po tamnom telu. Mužjaci imaju krila, ali ne lete, dok su kod ženki zakržljala.

Poplava, kiša, nevreme

Tanjug/Saša Petrović