Hram Svetog Save
Tanjug/Sava Radovanović
Hram Svetog Save

Tanjug/Sava Radovanović

Hram Svetog Save, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su među ostalima vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion, a do sada u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan u Kripti Hrama svetog Save.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mera u tom prostoru. Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Nakon izbora tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah koji je izabran za to jer se smatra da je veliki duhovnik, a ovog puta apostolskim žrebom patrijarha će izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac eparhija Braničevska.

BONUS VIDEO:

Ogromne gužve na srpskim skijalištima: Na Torniku dnevno oko 2.000 skijaša, za vožnju gondolom u redu se ponovo čeka duže od sat vremena