Prokop
Petar Marković
Siniša Mali

Z. Ilić

Siniša Mali, Foto: Z. Ilić

Radove je započela grupa izvođača na čelu sa Sstrabagom, a vredni su 380 miliona dinara.

"Neophodno je uraditi pristupne saobraćajnice kako bi putnici mogli na normalan način da dođu do Prokopa i budu povezani sa javnim prevozom i taksijem", rekao je Mali novinarima.

On je istakao da je Prokop kapitalan projekat za Grad Beograd, koji građani Beograda čekaju oko 40 godina.

Za dve godine i nova autobuska stanica

Izgradnja nove beogradske autobuske stanice, koja će se nalaziti u Bloku 42 na Novom Beogradu, počeće u maju ili junu i biće završena do kraja 2018, najavio je gradonačelnik.

"“Zajedno sa železničkom stanicom radimo na izmeštanju i izgradnji nove autobuske stanice, koja će biti u Bloku 42 i očekujem da ćemo već na proleće, u maju ili junu, krenuti u izgradnju te stanice, kako bi je završilli do kraja 2018. godine"”, rekao je Mali.

Gradonačelnik je naglasio da će nova autobuska stanica biti važan i velelepan objekat, na koji Beogađani, takođe, čekaju skoro 40 godina, kao i na završetak Propoka.

"Sa ovom stanicom stvorićemo mogućnost da izmestimo postojeću glavnu železničku stanicu iz centra grada i time otvaramo mogućnost za drugu fazu projekta Beograd na vodi", naglasio je gradonačelnik i najavio da će Prokop biti potpuno završen najkasnije 2019. godine.

Radovi su započeti na prilazu Prokopu sa gornje strane stanice, u blizini BIP-a, a zvaničan rok za završetak pristupnih saobraćajnica je 22. maj 2017.

Projektom je predviđena saobraćajnica sa infrastrukturom sa po dve kolovozne trake, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom, sa obostranim pešačkim stazama, osim na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane.

Na saobraćajnici je predviđena i izgradnja mostovske konstrukcije dužine 145 metara, sa pet raspona, kao i potporni zidovi.

Takođe, biće izgrađeno 1.500 metara kanalizacione mreže, oko 560 metara vodovoda, 26 parking mesta i dva stajališta javnog prevoza.
Ulica Dragana Mancea će biti rekonstruisana u dužini od 160 metara.

U smeru od Bulevara kneza Aleksandra ka železničkoj stanici Prokop biće izgrađena pešačko-biciklistička staza u dužini od 200 metara i širine tri metra.

Osim izrade potpornih zidova i mostovske konstrukcije, značajan deo predstavlja i uređenje saobraćajnog prolaza ispod Bulevara kneza Aleksandra kojim će se prilaziti železničkoj stanici.

Projektnu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP.

Ugovor za izgradnju saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Prokop je potpisan ovog meseca sa grupom izvođača koju predvodi Štrabag, a radovi su počeli nakon pribavljanja neophodnih bankarskih garancija i odgovarajućih polisa osiguranja.

Radovima će se povezati gornji trg stanice sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom. Tom saobraćajnicom predviđen je prolazak linija gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada.

Komentari (1)

ana

31.08.2016 11:09

prokop je dobar zaslucaj bombardovanja