Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Patrijarh Irinej iako je pre 10 dana izšao iz bolnice i dalje se ne oseća dobro

* Poglavar SPC vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu

* U bolnici boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma

Iako je pre više od deset dana izašao iz bolnice u kojoj je boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma, patrijarh srpski Irinej (89) i dalje se ne oseća dobro.

Rekli sve o pravom stanju patrijarha Irineja

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 14:55 Patrijarh srpski Irinej primljen je na VMA u četvrtak, a poslednjih dana osećao se loše. Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović Zdravstveno stanje Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji se nalazi na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji je stabilno.

 

Njegova svetost vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu. Naši izvori iz Crkve navode da oporavak poglavara SPC teče daleko sporije nego što je on sam očekivao, budući da je još iz bolničke sobe napravio brojne planove i najavio svoj dolazak na mnoge događaje, na koje ipak zbog narušenog zdravlja na kraju nije mogao da ode.
Izostao je i sa Svečane akademije pokraj manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije, kojom je tokom vikenda počelo obeležavanje 850 godina

Nemanjinih zadužbina u Toplici, ali je poslao telegram.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Poruku Njegove svetosti srpskog gospodina Irineja, koji nije mogao da učestvuje u ovom liturgijskom sabranju zbog zdravstvenih razloga, pročitao je episkop kruševački David, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC - saopštila je juče crkvena televizija „Hram“.

Patrijarh je, inače, kaže naš izvor, pre vremena izašao iz bolnice...

- I to najviše da Hrizostom ne bi predsedavao Sinodu. Po pravilu, on je mjestobjustitelj u odsustvu patrijarha, kao što je to bio Amfilohije, kad je patrijarh Pavle bio bolestan. Mjestobjustitelj je uvek najstariji mitropolit u Sinodu - a Hrizostom je sada jedini mitropolit u Sinodu. Ali, tu zakazanu sednicu Sinoda ipak je otkazao dan pred održavanje. Zato što mu nije bilo dobro - kaže naš izvor. On navodi i da se po manastirima širom Srbije gotovo svakodnevno čitaju molitve za njegovo zdravlje. Tako se i u nedelju u Visokim Dečanima na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernog naroda, bratstvo manastira zajedno s njima kraj kivota Svetoga kralja pomolilo za zdravlje patrijarha.

 Pozlilo mu na rođendan

Srpski patrijarh Irinej (89) primljen je na VMA krajem avgusta. - Patrijarh, koji je inače veoma aktivan, poslednjih dana se nije osećao dobro, imao je visoku temperaturu i opštu slabost organizma, a tome su doprinele sigurno i ogromne vrućine, koje svima teško padaju, a naročito njemu, koji je, iako vitalan, ipak čovek u ozbiljnim godinama. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije služio liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, iako je to planirao. Tog dana bio mu je i rođendan. Nerado je krenuo u bolnicu, iako je stvarno dobro što su ga najbliži saradnici nagovorili da ode - kazao je tada naš izvor iz SPC-a.

 

U Budvi ga željno iščekuju

Iz Crne Gore danima najavljuju da patrijarh srpski stiže u Budvu 27. septembra, kada će se u grbaljskom manastiru Podlastva biti organizovana centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC i Svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj. Iako je njegov dolazak do kraja neizvestan, iz organizacionog odbora za „Alo!“ kažu da će ovo biti prvi patrijarhov dolazak u Budvu i da su puni optimizma da će do toga doći. - Spremamo mu prelep doček i uvereni smo da će de do 27 potpuno oporaviti i doći u Budvu, gde ga željno čekamo - poručili su oni za naš list. Oni su postavili i bilborde kojim se vernici pozivaju na ovaj događaj, a nevladina organizacija Crnogorski pokret (CP) podnela je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv NN osobe, vlasnika tih bilborda.

 BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!