EKOLOŠKA KATASTROFA U LIMU POSTAJE PROŠLOST
Rina
EKOLOŠKA KATASTROFA U LIMU POSTAJE PROŠLOST

Rina

EKOLOŠKA KATASTROFA U LIMU POSTAJE PROŠLOST, Foto: Rina

„Ovo je deo naših obećanja koja smo dali posle ekološke katastrofe na Potpećkom jezeru kada smo obećali da ćemo uložiti i napore i sredstva da takve ekološke kastastofe u perspektivi pokušamo sprečiti i obećanje ispunjavamo. Pred Ministarstvom zaštite životne sredine je zadatak da se formiraju radne grupe sa predstavnicima opština koje se nalaze na Limu i popisivanja svih divljih deponija koje bi trebalo ukloniti u narednom periodu", rekla je ministarka Vujović.

Navela je da su ove tri opštine učestvovale i na drugim konkursima o pošumljavanju i smanjenju aerozagađenja a da će Ministarstvo zaštite životne sredine uskoro raspisati i konkurs za eko-parkove.

„U ovim opštinama imamo i značajne projekte za upravljanje čvrstvim otpadom. Tako je u Prijepolju zatvorena divlja deponija Stanjevine, na čijem mestu ćemo zasaditi nova stabla i ozeleniti tu površinu", rekla je ministarka Vujović.

Dodala je da se u Novoj Varoši gradi transfer stanica koja će ovim opštinama znatno olakšati upravljanje čvrstim otpadom.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je istakao da će izgradnja plutajućih brana mnogo značiti Prijepolju jer je ova opštini, kako je rekao, imala ponajviše problema sa zagađenjem sliva Lima.

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića i ranije je bilo ekoloških problema u ovom kraju ali sem sastanaka i praznih priča, konkretnih dela nije bilo.

„Dolaskom nove ekipe u Ministarstvu, pokazalo se da se može brzo ako se zna cilj a cilj nam je čista sredina i čist Lim. To ćemo i uspeti, jer pare su obezbeđene a projekti postoje", rekao je Rvović.

Značaj ovog projekta za opštinu Nova Varoš se prema oceni predsednika ove opštine ogleda u tome što će on popraviti uslove za razvoj svih privrednih grana, a naročito turizma.