Plivanje za Časni krst, Ada Ciganlija
ATA Images

Tradicija plivanja za časni krst nastavljena je i ove godine, iako u nešto skromnijem obliku nego ranije. Hrabri mladi vernici su se okupali u ledenom Dunavu u želji da, kako kažu, nastave negovajne pravih hrišćanskih vrednosti. Upravo okolnosti kakve vladaju ove godine s obzirom na pandemiju učinile su današnje plivanje posebnim za učesnike.

Jedan od momaka koji su se danas osmelili da uđu u ledeni Dunav, Miloš Aleksić, naglasio je da ovaj čin za njega predstavlja održavanje tradicije. "Plivam ovde, ovo je već sedmi put. Na današnji dan se Bog javio kada je Isus Hrist kršten", istakao je Miloš, objašnjavajući šta za njega znači ovaj običaj.

"Prethodnih godina je bilo i gore. Dobar je osećaj održavanja tradicije", naglasio je on kada je govorio o tome da li mu je bilo hladno i kako se osećao u reci. "Ranijih godina sam se spremao obično par dana pre, tuširanjem hladnom vodom, ali u poslednje vreme ne", prokomentarisao je Miloš.

"Za nas je ovo običaj koji treba da se ispoštuje. Na ovaj način mi želimo da pružimo svest mladim ljudima i svim pravoslavnim Hrišćanima da održimo svoju tradiciju i veru u Gospoda Isusa Hrista. Ovim želimo da podstaknemo ostale ljude da ne zaboravljaju svoje prave vrednosti i naše korene", rekao je jedan od plivača iz Zemuna.

"Ove godine nije bilo organizovanog okupljanja, zato je na neki način bilo i posebno što smo došli i ispoštovali ovu tradiciju. Za ovaj dan se pripremamo tako što smo svake nedelje na liturgiji, postimo i trudimo se da živimo kako treba", rekao je jedan od hrabrih momaka.

Pored Zemuna, na današnji dan se shodno tradiciji plivalo i na Adi Ciganliji.

 Da li ste Vi nekada učestvovali u plivanju za Časni krst?

 

PROČITAJTE JOŠ: