Plivanje za bogojavljenski krst okupilo pravoslavce širom Srbije i regiona: Voda je hladna, ali je srcu toplo!

Bog se javi! Tradicionalni pozdrav kojim se pravoslavni hrišćani pozdravljaju na Bogojavljenje juče ujutru je odzvanjao obalama reka i jezera širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, gde su se najhrabriji vernici okupili kako bi u ledenoj vodi zaplivali prema Časnom krstu.

Bogojavljenje 2021.
Bogojavljenje 2021. , Foto: Dejan Briza

- Voda je hladna, ali je za srce toplo što ovu tradiciju čuvamo - rekao je pobednik ovogodišnjeg plivanja za časni krst u Sirči kraj Kraljeva, Marjan Spasojević.

Marjan Spasojević
Marjan Spasojević, Foto: Screenshot, RTV Kraljevo

Ovim rečima dobro je opisao osećanja svih onih koji su se nadmetali da kroz ledenu vodu dođu do simbola pravoslavlja, pa su se sa njim složili i ostali učesnici.

Bogojavljenje 2021.
Bogojavljenje 2021. , Foto: Dejan Briza

Na Adi Ciganliji u Beogradu ove godine je plivalo samo 12 učesnika, po šestoro pripadnika Žandarmerije i Svibora, a skupu na Adi prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je poručio je da je plivanje za Časni krst dokaz uzornog života koji su plivači vodili čitave godine, kao i dokaz nepokolebane vere, snage duha i njegove nadmoći nad telom.

I u Zemunu je po 24. put organizovano plivanje za Časni krst, simbolično su učestvovale tri devojke i tri mladića, a pobednica je Anja Vukajlović iz Pančeva, studentkinja Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Plivalo se i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Brusu, Varvarinu, Petrovcu na Mlavi, Ćupriji...

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi