Vido
Youtube printscreen
Vido

Youtube printscreen

Vido, Foto: Youtube printscreen

Ležaljke su postavljene pre tri dana, u okviru akcije čišćenja ostrva, a naložio ju je gradski odbornik Spiros Nerancis.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je njih 2.764.

Veliki broj vojnika upokojen je u moru kod ostrva, u "plavoj grobnici".

Prvi put ležaljke za turiste na ostrvu Vido bile su postavljene pre godinu dana, po nalogu menadžmenta jednog luksuznog hotela, o čemu su pisale "Novosti". Tada su se turisti čak dva meseca kupali i sunčali ispod spomenika i kosturnice srpskim vojnicima. Zahvaljujući Udruženju građana za zaštitu Vida i gradonačelniku Krfa bile su uklonjene.

Posle incidenta bilo je dogovoreno da se postave table na svim mestima na Vidu gde brodovi mogu da pristanu. Na njima je trebalo da bude ispisano, na više jezika, šta se sve dešavalo na ovom ostrvu za vreme Prvog svetskog rata, jer mnogo je njih koji ne znaju šta je "plava grobnica".

Komentari (1)

S.

10.08.2020 14:40

Pre 8-9 godina Sam bila na ostrvu Vido, I tada je bilo nesto lezaljki u delu gde pristaju brodovi.Takodje, tu postoji neko decije odmaraliste.Bila Sam I tada zapanjena.