Kapetan Dragan
Associated Press
Kapetan Dragan

Associated Press

Kapetan Dragan, Foto: Associated Press

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, posle 13 i po godina prvi put je u subotu umesto u hrvatskoj zatvorskoj ćeliji prespavao u udobnom krevetu u Beogradu.

Ipak, simbol srpskog otpora u Hrvatskoj u ratnim godinama na početku razgovora za “Alo!” kroz smeh kaže da mu to uopšte nije najjači utisak u ovim novonastalim okolnostima, nego činjenica da je osetio da ga Srbi nisu zaboravili. Hrvati su se potrudili da mu zagorčaju čak i izlazak iz Lepoglave, put do Srbije bio je mučan i težak, a u spoljašnjem svetu sačekala ga je epidemija koronavirusa, zbog koje neće moći da uživa u slobodi. Ipak, on se ne žali, kaže da je srećan čovek i moli sve građane da ne napuštaju svoje kuće.

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan

Tanjug/AP

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, Foto: Tanjug/AP

- Čuo sam se juče sa prijateljima, saborcima, čitavim državnim vrhom, predsednikom i ministrima, i svi su mi poželeli dobrodošlicu. Sebe doživljavam kao uzornog građanina i ne želim da iko pomisli da u ovoj situaciji imam neke privilegije. Od maja 2019. do sada bio sam u izolaciji, u samici, i ako meni to nije bilo teško i ako mi nije teško da nastavim da budem izolovan, niko nema pravo da kaže da ne može da izdrži nekoliko nedelja. Uozbiljimo se, ljudi, vidim da se i neki moji prijatelji ljute kad predsednik Vučić kaže da ne izlazimo. Ja ću vam reći što predsednik nije, a što je opasnije - kaže Kapetan Dragan i nastavlja:

Navijači Srbije sa likom kapetana Dragana

Privatna arhiva

Navijači Srbije sa likom kapetana Dragana, Foto: Privatna arhiva

- Pilot sam po profesiji, pa sve razumem i još imam informacije da se u Australiji, Latinskoj Americi i Južnoj Africi virus širi strahovitom brzinom, a tamo tek počinje zima. Velika je verovatnoća da će nam se virus vratiti u oktobru i ostati tokom zime. Ovo može da bude veća katastrofa od kuge i kolere. Ja vam kažem, a znate, nisam kukavica i paničar. Ljudi, to je toliko mala cena, da ostanete kod kuće da biste spasli nečiji život. Ostaću zatvoren sve dok nam struka i Vlada ne saopšte da možemo da izađemo. Onda ću da se družim sa svima, da obiđem sve koji su me podržavali, da dođem i u vašu redakciju, da popijemo kafu, da se rukujemo - naveo je naš sagovornik.

Kapetan Dragan,

FK Crvena zvezda

Kapetan Dragan, "Marakana", Foto: FK Crvena zvezda

Govoreći o planovima za budućnosti i vremenu nakon pandemije, Kep je ekskluzivno za naš list najavio i da planira da uđe u politiku.

- Nemam političku ideologiju, potpuno sam apolitičan, zanima me odbrana Srba, Srbije, porodice, žena i dece. Sa tim motivima spreman sam da uđem u politiku i parlament, da branim Srbe koji su po zatvorima zbog greha rođenja. Ne bih se priključio nekoj stranci, ali sam spreman da radim sa svakom. Na izborima ću sa prijateljima i saborcima nastupiti kao “Nezavisna lista Kapetan Dragan”. Imaćemo mnogo žena na listi, bar 55 odsto, jer sam poznat po tome što sam uvek poštovao žene, prvi sam koji je ženi dao uniformu i imala je apsolutno isti tretman kao muškarci - najavljuje Kapetan Dragan.

U sutrašnjem broju čitajte: Kapetan Dragan o izdaji i danima u zatvoru

 

.