Užice
Rina
Užice

Rina

 Foto: Rina

Za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama, u prethodnih nekoliko godina, iz budzeta Grada Užica izdvojeno je oko 51 milion dinara, a samo u 2020. dodatnih 40 miliona.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, cilj znatno većeg izdvajanja je da se sugrađani, koji imaju mogućnosti, jave za sufinasiranje mera, dobiju sredstva, jer su mere energetske efikasnosti jedan od bitnih faktora za rešavanja pitanja aerozagađenja u gradu Užicu, navodi se na sajtu tog grada.

Gradonačelnica je navela da Grad Užice planira da za mere energetske efikasnosti budzetom za 2021. godinu izdvoji još veća sredstva nego protekle godine u iznosu od 45 miliona dinara.

„Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u ove svrhe opredelila toliko sredstava u gradskom budzetu. Svesni smo da moramo smanjiti aerozagađenje u našem gradu i da moramo sprovesti sve one mere koje će doprineti da vazduh u našem gradu bude čistiji. Cilj nam je da u narednih par godina pokušamo da sva domaćinstva koja koriste drvo i ugalj za grejanje pređu na gas ili na pelet.“

Gradonačelnica je istakla da, iako svesni problema velikog zagađenja tokom zimskog perioda i grejne sezone građani često nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima urade više na povećanju stepena energetske efikasnosti na svojim porodičnim objektima, zbog toga im dosta znači subvencija koji dobijaju od Grada, za koje svake godine vlada sve veće interesovanje.

I korisnici subvencija su zadovoljni pa tako prema rečima Aleksandra Filipovića subvencije za energetsku efikasnost koju Grad dodeljuje dosta znače: „Supruga i ja smo stariji ljudi, više nema cepanja drva, unošenja uglja sa ulice, a i lakše se diše. Skoro 50 % naših komšija prešlo je na gas, ostalo je vrlo malo odzaka koji se dime“.

„Već se vide velike promene u temperaturi u kući, jer izolacija je ta koja zadržava istu, dosta su manji troškovi i manji je utrošak peleta. Nadamo se da će nam ove zime biti još toplije nego prethodne“ istakla je sugrađanka Marija Vukotić.

Izrada fasade, zamena stolarije, nabavka kotlova na gas i pelet mere su za koje se moglo konkurisati. Ove godine najveće interesovanje kod građana vladalo je za nabavku kotlova na gas gde je subvencije dobilo oko 200 Užičana, oko 100 će zameniti stolariju, a nešto više od 100 do aprila 2021. godine završiće izradu fasade na svojim kućama.

Prema proračunima sugrađana nakon izrade spoljne izolacije i zamene stolarije grejanje na gas doneće uštedu od čak 40% u odnosu na ranije energente drva i ugalj.

Pročitajte još: