Nevreme
Tanjug/AP
Nevreme

Tanjug/AP

Nevreme, Foto: Tanjug/AP

 

A ako je suditi prema predviđanjima stručnjaka, pred Srbijom je apokaliptični scenario - u budućnosti nam prete ekstremne temperature, suše, šumski požari, ali i poplave i oluje.

Glavni "krivac" su klimatske promene sa kojima se suočava cela planeta koja se konstantno zagreva, a u poslednjih 100 godina to zagrevanje globalno iznosi jedan stepen, dok je na Balkanu situacija još gora.

Srbija "toplija" od globalnog proseka

Naš region se zagreva brže od onoga što predstavlja globalni prosek, te smo i sada "topliji" za nešto više od jednog stepena, pa to iznosi 1,2 -1,3 stepena. Ideja je da se planeta u celosti ne zagreva više od upravo tog jednog stepena, a to, ističe Vladimir Đurđević, jedan od vodećih srpskih klimatologa, vanredni profesor i istraživač na Fizičkom fakultetu, Institut za meteorologiju, najviše zavisi od toga koliko ćemo u budućnosti koristiti fosilna goriva.

- U budućnosti će se nastaviti sa korišćenjem fosilnih goriva i emisijom ugljen-dioksida u atmosferi. Planetarno nastavljamo da se zagrevamo, pa će samim tim i Srbija da postaje toplija, tako da možemo očekivati i godine koje će biti toplije od 2019. U najboljem slučaju, ukoliko se ispuni Pariski dogovor koji je međunarodni dogovor o zaustavljanju globalnog zagrevanja na granici od dva stepena, planeta će se zagrejati za još 1 stepen - kaže Đurđević.