Granični prelaz sa Hrvatskom
Tanjug/Zoran Žestić 26.9
Granični prelaz sa Hrvatskom

Tanjug/Zoran Žestić 26.9

Granični prelaz sa Hrvatskom, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 26.9

Od 2022. godine građani Srbije će morati preko interneta da se prijave i plate taksu od sedam evra pre nego što otputuju u EU.

MUP Srbije, ipak, nije zvanično obavešten o ovim novinama.

Primena Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja ETIAS koja je najavljena još u proleće 2016, kasni zbog uvođenja novog sistema prelaska granice, tzv. EES.

Granica

Tanjug/Jaroslav Pap

Granica, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Planirano je da ETIAS počne sa radom u januaru 2021. ali da je moguće da će doći do kašnjenja i da će njegova primena započeti istovremeno kada se uvede i novi režim za prelazak šengenske granice, najverovatnije početkom 2022. godine.

Pročitajte još:

Iz uprave crnogorske policije najavljuju da će od februara 2022. godine njihovi građani morati prilikom ulaska u EU da skeniraju lice i daju otisak prstiju, ali bez pojašnjenja da li će takvu proceduru morati da prolaze svaki put kada budu ulazili u zemlje EU.

Uvođenje ETIAS odobrenja je urađeno po uzoru na američki elektronski sistem putnih odobrenja koji važi za državljane članica EU koji žele da putuju u SAD.

Slede 2 dana potopa! Prete obilne padavine i počinju uskoro

AUTOR: Telegraf/D.S. DATUM I VREME: 05.11.2019. 15:26 Obilne padavine očekuju nas sutra i u četvrtak Vremenska prognoza, Foto: Alo!/Dejan Briza U toku noći na severu i zapadu zemlje očekuje nas jače naoblačenje koje će usloviti kišu i ona će biti tek uvod u ono što nas čeka naredna dva dana, upozorio je RHMZ.

Iz EU poručuju da će procedura odobravanja ETIAS trajati samo nekoliko minuta. Samo popunjavanje elektronskog obrasca će trajati najduže 10 minuta, a građani koji hoće da putuju u EU moraće da unesu osnovne lične podatke iz pasoša, uključujući imejl, broj telefona, ali i prvu državu ulaska u šengensku zonu, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, zdravstvenom stanju.

Bonus video: Ana Brnabić posle potpisivanja istorijskog sporazuma u Moskvi