VOJSKA SRBIJE DOBIJA NOVI TERENAC Pincgauer i Puh iz doba JNA odlaze u prošlost! Ovo je njihova zamena "Tervo"

Za njega nema nesavladivog terena

zastava tervo, vojska srbije
zastava tervo, vojska srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je promociji i test vožnji novog terenskog vozila Zastava NTV na terenskom poligonu Centra Nacionalne vozačke akademije NAVAK.

JAKA SRBIJA, JOŠ SNAŽNIJA VOJSKA! Ovo su najmoćnija oružja srpske vojske i zašto nam region zavidi

Ministar Vulin je, nakon što je imao priliku da se na poligonu uveri u performanse ovog vozila, istakao da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da se Vojska Srbije oprema novim vozilima, novim naoružanjem i novim sredstvima.

- Vojska Srbije ne sme da zaostaje u tehnološkom smislu ni za jednom drugom armijom u našem okruženju. Kao što vidite, mi se trudimo da na prvom mestu kupujemo domaću pamet, domaće proizvode, kupujemo ono što naša odbrambena industrija sama može da proizvede – naglasio je ministar Vulin.

 

Vozilo „Zastava TERVO“, dodao je ministar odbrane, je nešto što je zaista dobra vest za Vojsku Srbije, ukoliko pokaže dobre karakteristike.

- Ja se nadam da ćemo već do kraja godine moći da uvedemo „nultu seriju“ i samim tim uvedemo ovo vozilo u naoružanje Vojske Srbije – naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o novom terenskom vozilu Zastava NTV, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da je reč o vozilu koji zajednički razvijaju Vojno tehnički institut i fabrika „Zastava TERVO“.

AGENCIJE PRENELE POD OZNAKOM HITNO Najmoćnije kopneno oružje na svetu stiglo iz Rusije u Srbiju, čeka se i sedam jurišnih letelica (VIDEO)

- Vozilo je napravljeno u dve varijante, po zahtevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, a po svim karakteristikama u svetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namenu na raspolaganju Vojsci Srbije. Imamo namere da vrlo široku flotu raznih starih vozila, kao što su „puh“, „pincgauer“, kao i razna “tamova“ vozila zamenimo. To je flota koja je već zastarela i niti su karakteristike na sadašnjem zahtevanom nivou, niti je rentabilno u njih ulagati – istakao je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da sistem odbrane ima veoma krupne ambicije prema ovom vozilu.

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svetskih proizvođeča najviše klase, a ostalo su uradili naši inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću „Zastava TERVO“.

(FOTO) GRMLJAVINA NA POLIGONU NIKNCI Vojska Srbije pokazala MOĆ! Zemlja drhtala od " Ognja", " Alas" i " Nora"

- U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara, i pologon na kome se nalazimo ima te potrebe uslove za odgovarajuća naprezanja konstrukcije vozila da bi se konstruktori uverili u njihove karakteristike i eventualno predvideli odgovarajuće promene. Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u naoružanje, i očekuje se da se taj proces završi pre kraja ove godine i da se uđe u „nultu seriju“, odnosno opremanje Vojske Srbije – istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

Reč je o vozilu za domaće potrebe proizvođača „Zastava TERVO“ i za sada je urađeno u dve varijante – kombi i 8 plus 1 i teretno vozilo kamion 2 plus 1 sa dodatnih osam mesta u tovarnom sanduku. Vozilo je namenjeno za teške terenske uslove, 4 puta 4 pogonske konstrukcije, uz dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva. Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije.

Povezane vesti

 • Korisnik: Erste klasa
  27/05/2019 - 12:40
  Nemojte mi samo reci da TerVo znaci Terensko Vozilo SMB /sivomaslinaste boje/ :)
 • Korisnik: mitar
  25/05/2019 - 18:32
  - Kragujevačka CZ je dosta dugo i uspešno proizvodila Fijatove terence AR-51/AR-55 Kampanjola (Fiat 1101 i 1102, pravljen 1951-1973). Kasnije je CZ kupila licencu za Fiat 1107 "Nuova Campagnola" (1974-1987) koju je isto dugo proizvodila. - Mislim da je bilo bolje da je Zastava kupila licencu za Iveco Massif (španski, firme Santana Motors i baziran na Land-Roveru) plus za Iveco LMV (italijanski HUMMER) vrlo uspešan komercijalno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi