Vatra, logorska vatra
Profimedia
Vatra, logorska vatra

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Od davnina, Srbi poštuju običaje vezane za ovaj praznik.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je obicaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da ce ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Komentari (2)

ca

12.07.2016 09:47

E izvinite a kako da pravimo kolač od jabuka da je ne sečemo? U očekivanju odgovora :)

Nelex

12.07.2016 16:18

To je Paganizam. Pravi Hriscani ne palelogorske vatre i ne skakucu oko nje. Pravi Hriscani ne kite zivotinje i ne odaju im pocasti na odredjeni dan. Pravi Hriscani nisu sujeverni i ne veruju u Bogo svetce koji rukovode elementarnim nepogodama. Pravi Hriscni veruju u Boga Oca, Sina i Svetog Duha i niusta vise. A vi ste pagani (Mnogobzci).