vakcina vakcine vakcinacija korona
Tanjug/AP
vakcina vakcine vakcinacija korona

Tanjug/AP

vakcina vakcine vakcinacija korona, Foto: Tanjug/AP

Ko širi lažne vesti o vakcinama i vakcinaciji, ići će u zatvor, čak i do pet godina. Ministarka pravde Maja Popović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavili su obračun sa antivakserima i oštru reakciju državnih organa prema svima koji pronose lažne vesti.

Oboje su se pozvali na Krivični zakonik, a on u članu 343 predviđa da onaj ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije.

- Antivakserima ne treba davati prostora u medijima i na društvenim mrežama jer ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio da se ljudi ne vakcinišu protiv korona virusa. Ne postoji nijedan dokaz da vakcina škodi, imate milion i jednu činjenicu za vakcinu, da spasava živote, da poboljšava zdravlje, da sprečava prenošenje virusa, a za ovo što rade antivakseri nemate nijednu činjenicu, nijedan dokaz - naveo je Lončar i poručio:

- Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i Tviteru. Ljudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se.

Ministarka pravde Maja Popović se nadovezala, rekavši da će apelovati na tužilaštvo da reaguje na širenje lažnih vesti i panike u vezi s vakcinacijom.

- Širenje lažnih vesti je krivično delo i na nama je da postupamo po zakonu. Na nadležnim tužilaštvima je da reaguju na lažne vesti i na sve što se u tom smislu događa na društvenim mrežama, pa i u medijima - rekla je ministarka, prenosi Republika.rs.

Još ranije je Udruženje sudija i tužilaca Srbije, na čijem je Nenad Stefanović čelu, upozorilo da iznošenje lažnih vesti kojima se izaziva panika i otežava sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa predstavlja krivično delo.

- Ukazujemo na krivičnu odgovornost lica koja iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili društvenih mreža - navelo je ovo udruženje.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Tika55

29.03.2021 14:44

A da li ce krivicno odgovarati i ovi sto sire lazne vesti o vakcini ( korisna i nije stetn za zdravlje) a neke drzave ih ( npr astra zeneku) zabranjuju zbog smrtnih slucajeva . Ko ce za te smrti odgovarati da nece g Loncar ??? Ma ajte molim vas to sto radite nema presedana ni jedna vlast nije ovako neodgovorna prema zdravlju gradjana. Ja tako mislim a mozda i to zabranite da mislimo. Videcemo ubrzo.

Ljubiša

29.03.2021 14:51

To može u pravnoj državi, a u banana državi, jok.

Tika 55

29.03.2021 15:20

Da su vakcine efikasne i bezbedne ne bi vam trebao zakon o obaveznom vakcinisanju , da ste u pravu sto se tice vakcina ne bi vam smetalo drugacije misljenje antivakseri ne bi ni postojali. Cudno je da zakonom zelite da zabranite drugacije misljenje ( antivaksera) da li je to vasa demokratija , samo pitam.