Desanka Maksimović
Foto: Youtube/printscreen
Desanka Maksimović

Foto: Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

Čuvena zbirka velike srpske pesnikinje isključena je iz programa za četvrti razred. Komisija smatra da se zbirka Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".

U okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by @drustvo_zivih_pjesnika on Apr 13, 2020 at 5:54am PDT

To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima, pišu Novosti.

Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina "Desanka Maksimović", pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović. U dopisu koji je Zavod uputio Zadužbini, objašnjeni su "razlozi" za takav potez.

Članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje, "Tražim pomilovanje", i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".

Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ив@ ? (@iva_nikolic) on Jun 6, 2020 at 2:01am PDT

- Prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrednosti srpskog književnog kanona preko sveukupnog dela Desanke Maksimović sa kojim treba da se upoznaju učenici 3. i 4. razreda srednje škole je, najblaže rečeno, delatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta - rekla je za Novosti Svetlana Šeatović, upravnica Desankine zadužbine.

Pesnikinja Tanja Kragujević, članica UO zadužbine, ali i laureat nagrade koja nosi Desankino ime, kaže da članovi Upravnog odbora neće odustati od pokušaja da se ogroman propust ispravi.

Komentari (2)

aca

06.06.2020 18:44

U srbiji je sve moguce...

jednosmerni insajderi

07.06.2020 11:50

@aca - ne uklapaju se oni u epohu a ni u srpski narod.