šetnja, penzioneri, građani
Tanjug/Dušan Aničić
šetnja, penzioneri, građani

Tanjug/Dušan Aničić

šetnja, penzioneri, građani, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Isporuka besplatnih paketa pomoći penzionerima u Beogradu, sa primanjima manjim od 30.000 dinara, počela je u petak, a prvog dana podeljeno je oko 6.000 paketa, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da će svih 173.000 penzionera kojima je namenjena ta pomoć, u narednih 10 dana dobiti pakete.

Vesić je kazao da da je opštinskim centrima za socijalni rad do juče u 15 časova isporučeno oko 35.000 paketa sa osnovnim životnim namirnicama.

''Oko 100 šlepera je ušlo u Štark arenu, paketi se dezinfikuju po izlasku iz Arene gde ih pakuje oko 450 volontera u jednoj smeni, a pakuju se u dve smene kako bi se što pre isporučili penzionerima'', rekao je Vesić u Novom jutru TV Pink.

Goran Vesić

Privatna arhiva

Goran Vesić, Foto: Privatna arhiva

U paketima se, kaže, nalazi po kilogram brašna i šećera, litar ulja, kafa, slatkiš i druge namirnice.

''To im dostavljamo kako ne bi morali da izlaz iz kuće, a ukoliko nedsto nema u paketu neka pozovu naše volonterske centre i mi ćemo im dostaviti'', naveo je Vesić.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

D.Briza

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: D.Briza

''Ne slušajte šarlatane koji vam poručuju sa društvenih mreža kako treba da šetate, oni vas šalju direktno u smrt'', poručio je Vesić.

''Naš posao je da sprovedemo odluke struke, Vlade i predsednika Srbije, a konačna odluka je u njihovim rukama. Ukoliko bi se uveo karantin u Beogradu, to je opsežna operacija,nije lako staviti u karantin dva miliona ljudi, potreban je veliki broj policajaca i vojnika da bi se to sprovelo'', rekao je Vesić.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

D.Briza

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: D.Briza

Podsetio je da je u ovom trenutku 420.000 građana Beograda starijih od 65 godina na neki način u karantinu i dodao da im opštinski volonterski centri organizuju dostavu lekova, hrane i isporuku besplatnih paketa.

''Ne treba sumnjati da ćemo sprovesti i meru karantina, jer nam je zdravlje građana na prvom mestu, a da li će biti novih mera zavisi od nas građana i da li poštujemo sve propisane mere'', naglasio je zamenik gradonacelnika.

Vesić je podsetio na hajku koja se, kako kaže, vodila protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je uvedena mera zabrane kretanja za starije od 65 godina i naglasio da je tom merom direktno spašeno hiljade života.

''Zato će svaka mera koju budu predložili epidemiolozi biti sprovedena, a Beograd će ih sprovesti rigorozno, odgovorno i disciplinovano jer epidiemija mora da se zaustavi epidemija'', rekao je Vesić.