E OVO JE VELIKA STVAR! Penzije skaču u januaru, a već se zna i kada će biti sledeće povećanje! Švajcarski model radi svoje!

Švajcarski model za usklađivanje penzija zavisiće od rasta prosečne plate i stope inflacije.

Penzioneri
Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Čekovi srpskih penzionera od Nove godine biće veći od 500 do 7.000 dinara u zavisnosti od toga koliki iznos sada primaju

* Sledeće uvećanje penzija naši najstariji građani mogu da očekuju u januaru 2021. godine

* Kako objašnjava prof. dr Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, redovno povećanje penzija će se vršiti jednom godišnje

Povećanje penzija će se vršiti na početku svake godine, što znači da se nakon povećanja penzija u januaru 2020. godine naredno povećanje biti u januaru 2021. godine.

Penzije
Penzije, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- Inače penzioni čekovi se uvećavaju jednom godišnje u većini zemalja, a to rešenje je primereno i za Srbiju, nakon što je inflacija stabilizovana na niskom nivou - kaže Arsić.

 

Povećanje penzije, u skladu sa švajcarskom formulom ne zavisi od toga da li je budžet u suficitu ili deficitu. Ono će se vršiti svake godine, a visine povećanja će zavisiti od rasta prosečnih zarada i inflacije.

Usklađivanje penzija prema švajcarskoj formuli je dugoročno posmatrano najbolje rešenje za penzionere, jer se one isplaćuju u skladu sa ekonomskim mogućnostima privrede.

- Ova formula štiti penzije od obezvređivanja usled inflacije, a obezbeđuje realni rast penzija u godinama kada zarade realno rastu - kaže prof. dr Arsić.

Bonus video

Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi