Penzioneri
Alo!/Vladimir Marković
Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

“Beograđanin od 65 godina želi intelektualnu vezu (brak) sa finom ženom do 60 godina.”

“Galantni, fakultetski obrazovan gospodin u penziji, u ranim šezdesetim godinama, iz Beograda, želi da upozna damu radi braka.”

Ovo su samo neki od mnogobrojnih oglasa koji se mogu naći u specijalizovanim časopisima. Da započinjanje zajedničkog života nije tabu u trećem dobu ne pokazuju samo oglasi, već i statistika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina vidi se blagi porast broja sklopljenih brakova onih koji su duboko zagazili u sedmu, pa i u osmu deceniju.

Dok je u 2014. registrovanih zajednica u kojima i nevesta i mladoženja “gaze” 65 i više godina bilo 173, u 2018. je taj broj iznosio 201. Broj novih brakova u kojima je samo mladoženja stariji od 65 pre pet godina bio je 695, a u 2018. 771, dok je broj žena koje su se udale starije od 65 bio 234 pre pet, a 268 pre dve godine.

Iz ovoga se može zaključiti ne samo da se granice za brak sve više pomeraju, već i da se u trećem dobu za nov početak najčešće opredeljuju muškarci. Stručnjaci kažu da je njima teže da žive sami, da brinu o sebi, peru, kuvaju ili peglaju. Zanimljivo je i da raste broj starijih žena koje se udaju za mlađe muževe, a psiholozi i sociolozi to najčešće objašnjavaju ženskom emancipacijom, ali i dužim životnim vekom dama.

Penzioneri

Alo.rs/ Nenad Vujanović

Penzioneri, Foto: Alo.rs/ Nenad Vujanović

U svakom od ovih slučajeva mahom je reč o udovicama i udovcima, ili ponekad razvedenima. Oni su ostali sami, deca su se osamostalila, otišla, imaju svoje porodice. Neki od njih ušli su u novu vezu ili brak plašeći se samoće i smrti, tražeći sigurnost. Drugi su zaista u trećem dobu pronašli srodnu dušu i zaljubili se. Treći su iza sebe imali mučan život, ponekad pun nasilja, teškog rada, alkohola, siromaštva, i novo poznanstvo shvatili su kao neku vrstu nagrade za sve što su propatili.

Ovakve veze naročito dolaze do izražaja u domovima za stare.

“U našem domu postoje dva para koja su se upoznala upravo ovde” kaže Maja Jovanović, psiholog iz jednog privatnog doma u Boru. “Jedan par ima oko sedamdeset godina, dok je drugi bliži osamdesetim, ali je žena dugo radila u inostranstvu. Svi oni su udovci, odnosno udovice. Prvi par živi zajedno, u istom apartmanu, na njihov zahtev. Kad su to od nas zatražili, pozvali smo prvo njihove potomke da vidimo da li se slažu. Drugi par živi odvojeno, svako u svojoj sobi, ali su preko dana stalno zajedno”.

Šetaju, satima sede na klupi u dvorištu i razgovaraju, on joj nosi tašnicu i podseća je na dnevne obaveze. Postali su mezimci celog doma, iako su ih u početku neki vršnjaci gledali skeptično.

Jovanovićeva kaže da se ovakvi parovi vidno dopunjuju, dobro se slažu, nema čarki uobičajenih za dugogodišnje brakove, jedno drugom su oslonac i podrška. Imaju slične životne priče i komplementarne karaktere. Činjenica je da im svima nedostaju deca i srodnici, pa je to, veruje, jedan od razloga zašto se opredeljuju za vezu.

“U domu su ljudi usmereni jedni na druge i mnogo vremena provode zajedno, ali oni su ipak jedni druge izabrali među 90 drugih korisnika. Moguće je da bi bili zajedno i da su se upoznali pod drugim okolnostima”, kaže Jovanovićeva.

Demograf dr Goran Penev porast broja brakova u trećem dobu gleda manje romantično. Kaže, za sve je “kriva” takozvana mnogoljudna bejbi bum generacija, rođena posle rata.

Penzioneri

Alo!/ Rajko Ristić

Penzioneri, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

“U 2014. imali smo 1,3 miliona starijih od 65, od čega 750.000 žena i 551.000 muškaraca. Pet godina kasnije u treće doba ušli su oni rođeni 1953. godine, kada je natalitet bio daleko veći, pa tada imamo 805.000 žena i 603.000 muškaraca u toj kategoriji. Dakle, beležimo porast od sedam odsto kod broja žena i 9,3 kod muškog pola. Udeo onih između 65 i 69, za koje pretpostavljamo da najčešće sklapaju brakove, za četvrtinu je veći nego 2014. godine”, kaže Penev.

Kod veće populacije, naravno, imamo i veći broj sklopljenih, ali i veći broj razvedenih brakova. Da će se taj trend nastaviti Penev sumnja, jer je u celom svetu generalno u padu broj formalnih zajednica, a porast neformalnih. Zato se može očekivati da će i kod nas svi, pa i udovci i udovice, živeti vanbračno.

Penzija stavlja burmu

Razlog za sklapanje brakova u starijem dobu Goran Penev ne vidi samo u psihološkim i emocionalnim razlozima, već i ekonomskim. Budući da doskoro vanbračni partneri nisu uopšte mogli da nasleđuju penziju preminulog, a ni imovinu, a da je i sada za mnoge ovo komplikovano, oni se opredeljuju za brak pod stare dane. Ponekad čak i ako su celog života bili u vanbračnoj zajednici, i imaju ne samo decu, već i unuke.

Pročitajte još: