Pećka patrijaršija
SPC
Pećka patrijaršija

SPC

Pećka patrijaršija, Foto: SPC

Ovo ustoličenje, koje će biti obavljeno tokom ove godine, smatra se simboličnim, jer se njime potvrđuje viševekovni kontinuitet trajanja Srpske crkve na svom matičnom kanonskom prostoru.

Pećka patrijaršija je centar Srpske crkve od 13. veka, gde je tron poglavara preseljen iz manastira Žiča. Tokom cele srpske istorije imala je prvorazredni značaj za čuvanje nacionalnog i crkvenog identiteta i vere. Dva puta je ukidana, i ponovo uspostavljana.

Svetinja nedaleko do Peći posebnu ulogu je dobila u novije vreme, kada je postala čuvar i svedok trajanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Otud i intronizacija patrijarha srpskog u ovoj svetinji ima posebnu atmosferu i simboliku.

Svečani obred ustoličenja poslednji put je u njoj organizovan 2010. kada je u drevni tron srpskih prvojerarha, u prisustvu mitropolita i episkopa SPC, državnog vrha Srbije i diplomatskog kora uveden novoizabrani patrijarh Irinej. Ovaj događaj još jednom je potvrdio da se Srpska crkva ne odriče Kosova i Metohije kao mesta svog duhovnog rođenja.

Koliko SPC drži do vekovnog središta, svedoči i nacrt novog crkvenog Ustava u kome je predloženo da Srpska crkva i zvanično ponese naziv "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: