Patrijarh Porfirije, Mandić i Knežević
SPC
Patrijarh Porfirije, Mandić i Knežević

SPC

Patrijarh Porfirije, Mandić i Knežević, Foto: SPC

Izrazivši dobrodošlicu gostima, Svetejši Patrijarh je istakao da Crkva visoko ceni njihovu ličnu, kao i žrtvu koju su njihovi bližnji, zajedno sa vascelim našim vernim narodom i drugima koji su se protivili bezakonju, podneli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti. Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je.

patrijarh Porfirije

printskrin

patrijarh Porfirije, Foto: printskrin

Gosti su čestitali Svetejšem g. Porfiriju na izboru na tron poglavara Srpske Pravoslavne Crkve i izrazili zadovoljstvo što sada kao Patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima uvek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Republici Crnoj Gori. Patrijarhu su posebno zahvalili na upoznavanju javnosti sa ključnom i po svemu istorijskom ulogom koju su blaženopočivši patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, na posletku, mirnom razrešenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona.

Srpski prvojerarh je naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju Srpske Crkve i srpskog naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila.

Milan Knežević, Andrija Mandić

EPA

Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: EPA

Lideri Demokratskog fronta su obavestili Patrijarha o rešenosti koalicije koju predstavljaju da posle zadovoljavajućih izmena Zakona o slobodi veroispovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu Srpske Pravoslavne Crkve u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica.

Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Republici Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i za državu, izrazivši uverenje da će se taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi.

PROČITAJTE JOŠ: