Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tim rečima patrijarh srpski Irinej je ekskluzivno za „Alo!“ prokomentarisao situaciju u susednoj državi, gde narod i sveštenstvo već skoro mesec dana izlaze na ulicu i bore se za svoje svetinje na koje je Milo Đukanović, usvajanjem sramnog Zakona o slobodi veroispovesti, direktno udario.

Njegova svetost kaže da ne može da se otme utisku da je iz nečeg tako rđavog kao što je usvajanje zakona uperenog protiv SPC nastalo i nešto predivno - oživela je vera u narodu! Litije i molebani, koji se već nedeljama održavaju u svim gradovima Crne Gore, slika vernika koji čak i po smetovima s ikonama i svećama u ruci izlaze na protest kod patrijarha izazivaju snažene emocije, te takvu vrstu otpora podržava iz sveg srca...

- Punu svoju podršku šaljem svim pametnim odlukama koje se donose tamo, otporu koji je na snazi, veličanstvenim litijama i molebanima po crnogorskim gradovima. Iz svega lošeg i rđavog ispalo je i nešto dobro! Ne skrivam da sam veoma srećan što se narod probudio, što se vera u narodu probudila, što je vera u Crnoj Gori opet živa! To je video ceo svet, taj narod se neće predati lako! - kazao je poglavar SPC.

On je potom za naš list rekao da nema istine u spekulacijama koje su se mogle pročitati prethodnih dana, da će 26. januara posetiti Pljevlja i posle litije za odbranu svetinja u tom gradu prisustvovati Svetosavskoj akademiji.

Moleban, vernici, podgorica

Alo

Moleban, vernici, podgorica, Foto: Alo

Iako su posetu patrijarha najavili i crnogorski opozicionari, a Vlada Crne Gore se i zvanično oglasila navodeći da mu posetu neće braniti, patrijarh kaže da u ovom momentu nije u planu njegova poseta toj zemlji, kao i da to ne zavisi samo od njega...

- Prvi put čujem za to, ne znam ništa o toj poseti. Niti me je ko pitao da dođem, niti sam sa nekim o tome razgovarao, samim tim nema ništa od mog odlaska u Pljevlja - naveo je dodajući da se takve posete ne dogovaraju tek tako preko noći.

I dok za srpski narod i sveštenstvo u Crnoj Gori stiže ova snažna podrška patrijarha srpskog, uz Mila Đukanovića i njegov režim stali su Britanci, koji su otpor SPC i vernog naroda protiv sramnog zakona nazvali malignim uticajem! Naime, u razgovoru s prvim čovekom Crne Gore Milom Đukanovićem o Zakonu o slobodi veroispovesti ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp ocenila je da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojima reguliše i uređuje bilo koje pitanje, i da može računati na podršku UK u borbi protiv svih „malignih uticaja“. Obećala je podršku i u reformama „baziranim na zajedničkim vrednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije“.

Ona je kazala da je „sada fokus na implementaciji“ pomenutog zakona, uz visoku ocenu za uzdržanost koju je crnogorska policija pokazala tokom protesta. Do nje verovatno nisu stigle informacije da je ta ista policija krajem decembra brutalno tukla i vernike, ali i vladiku Metodija dok je sa njima bio na Đurđevića Tari.

Herceg Novi može postati novi Krim

- Ukoliko vlast u Crnoj Gori ne uvaži ono što traži Mitropolija crnogorsko-primorska, može doći do teških sukoba, neslaganja i destabilizacije i Herceg Novi može postati novi Krim, upozorio je Husein Hodžić, predsednik Islamske verske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku.

- Zakon je donesen ad hok, brzo, a na kraju će nam reći da nije pisan u Crnoj Gori, već da je došao napisan jer ponovo neko u Crnoj Gori treba da bude novi gazda i da se mi ponovo mrzimo - rekao je on. Naglasio je da „NATO interesi još nisu rešeni i odatle duvaju svi ti vetrovi“.

- Mislim da evroatlantske integracije nemaju mesta na Balkanu dok se njegovi narodi ne dogovore. Jednom su nas rasturili, ne bi trebalo dozvoliti da nam to opet rade - rekao je Hodžić.

 

Komentari (2)

slađa

26.01.2020 16:03

Podrška!

Nikica

26.01.2020 20:19

Patrijarh je reko istinu, vera je neunistiva sto je narod i dokazao!