ZA NAUK SVIMA Patrijarh Irinej poslao poruku srpskom narodu uoči Vidovdana!

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Alo / Marko Đoković

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

“Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno”, rekao je Irinej.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

Vidovdan
Vidovdan, Foto: printscreen

- Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas - rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo “sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”. Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

- Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik -poručio je srpski patrijarh.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi