Pasuljanske livade
Ministarstvo odbrane
Pasuljanske livade

Ministarstvo odbrane

Pasuljanske livade, Foto: Ministarstvo odbrane

- Zahvaljujući ličnom doprinosu i ogromnoj upornosti vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana spaseno je od nestajanja i propadanja i unapređeno do visina da možemo da se nosimo sa bilo kojom zemljom u okruženju, sa bilo kim ko može da kaže da ima svoje vazduhoplovstvo – rekao je ministar Vulin, dodavši da je iskreno ponosan na sve pripadnike našeg vazduhoplovstva.

Ministar odbrane ističe da su danas, nakon više od 20 godina, prvi put naši MiG-ovi ispalili raketu vazduh-zemlja i da posle više decenija vojni piloti imaju priliku da realizuju bojevo gađanje.

Pasuljanske livade

Ministarstvo odbrane

Pasuljanske livade, Foto: Ministarstvo odbrane

- Decenije su prošle, čitava jedna generacija pilota nikada nije imala bojevo gađanje. Danas je to potpuno normalno. Danas to radimo redovno, obučavamo naše pilote na način na koji to rade i najveće i najsavremenije vojske na svetu. Mi se pripremamo za veliku vežbu „Sadejstvo 2020“, koja će biti održana na Pešteru u oktobru i tu ćemo pokazati sve ono što smo usvojili, sve novo. Tu ćemo pokazati jednu novu Vojsku Srbije koja je u stanju da ispuni baš svaki zadatak – najavio je ministar Vulin.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić objašnjava da su danas izvedena bojeva dejstva avijacije avionima MiG-29, G-4 i Orao po ciljevima na zemlji.

- Avioni MiG-29 dejstvovali su raketama S-8 prvi put na ovom poligonu. Ranije se nisu uvežbavali ti manevri. Takođe, avion G-4 učestvovao je sa osposobljenim posadama u dejstvu raketama S-5, po zemaljskim ciljevima, a avion Orao dejstvovao je sa bombama FAB 250 kg. Sa ovim gađanjem danas, praktično smo potvrdili da je avijacija spremna za sledeću fazu uvežbavanja koja će početi iduće nedelje u sklopu završnih priprema za vežbu „Sadejstvo 2020“ – rekao je pukovnik Krnjajić, istakavši da su današnja bojeva dejstva izvršena vrlo uspešno, sa odličnim rezultatima.

Pasuljanske livade

Ministarstvo odbrane

Pasuljanske livade, Foto: Ministarstvo odbrane

Današnjim pripremama za vežbu „Sadejstvo 2020“ prisustvovali su pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.