Parking za bicikle
Alo!
Parking za bicikle

Alo!

Parking za bicikle, Foto: Alo!

Postavljanje lanaca, žardinjera ili stubića sve su češća pojava na parking-mestima u prestonici. Više opštinskih komunalnih inspekcija potvrdilo je da dobijaju prijave zbog nepropisnog postavljanja zapreka u okolini zgrada, ili prostorima u blizini stambenih objekata. Veliki broj žalbi Beograđani su uputili i servisu "Beokom", jer su im komšije nezakonito "otele" mesta.

Komunalna inspekcija izlazi na teren po prijavi građana. I to ukoliko su stubići postavljeni na javnim površinama, ili na građevinskim parcelama koje pripadaju stanarima zgrada.

- Ako su postavljeni na javnoj površini, inspektor nakon obilaska piše zapisnik i donosi rešenje o sklanjanju barijera, koje uklanja služba za izvršenje - rekli su nam u Opštini Zvezdara. - Ukoliko su stubići postavljeni na parceli u vlasništvu zgrade, skupština stanara na čelu sa svojim upravnikom može da donese odluku o postavljanju stubova, ali pod uslovom da svi stanari mogu da koriste mesta.

Inspektori pokreću i vode postupak nadzora, a potom donose rešenje kojim se nalaže uklanjanje barijera.

- Ukoliko je nepoznat identitet osobe koja je postavila stubiće, sprovodi se prinudno uklanjanje. Inspektori mogu izdati i prekršajni nalog, a ako se ne plati, pokreće se postupak pred sudijom za prekršaje - kažu u Opštini Čukarica.

Nažalost, ovakve situacije ne mogu da se spreče, a veliki problem predstavlja i utvrđivanje "počinioca". Uklanjanje barijera finansira Grad Beograd.

Inspektori za puteve Sekretarijata za inspekcijske poslove izlaze na teren kada neko od građana nepropisno blokira ulicu. A uklanjanje barijera sprovodi se nakon donesenog rešenja.

ŽARDINJERE I ČEŠLJEVI ZA BICIKLE

U Mirijevskom bulevaru na trotoaru postavljene su žardinjere kako bi se obezbedila parking-mesta za zaposlene u firmi koja se nalazi u blizini. Na istom mestu neovlašćeno su uklonjeni češljevi za bicikle, koje je postavilo JKP "Parking servis". Tu je ucrtano mesto, kao i broj tablice automobila kome je namenjeno. Kako su nam rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, predmet je oformljen, a inspektori za puteve će izaći na teren i utvrditi činjenice, a nakon toga odlučiti o daljem postupanju.