Parada ponosa Prajd 2010 LGBT
Profimedia
Parada ponosa Prajd 2010 LGBT

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Početak Parade ponose proglasiće kuma ovog događaja, glumica Mirjana Karanović, kojoj je ta uloga dodeljena zbog "višedecenijskog rada na poštovanju i unapređenju ljudskih prava, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti", navodi se u programa ovogodišnjeg Prajda.

Radi bezbednosti učesnika, kao i svake godine Paradu ponosa obezbeđivaće pojačane snage policije, a postojaće i "ulazi" preko kojih će se dolaziti na šetnju.

"Ulazi" će biti u Prizrenskoj ulici, kod zgrade Generalštaba na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kod Pravnog fakulteta na uglu Beogradske ulice i Bulevara kralja Aleksandra, kao i na Trgu Slavija.

Kod spomenika rodoljubima na Terazijama biće održan "minit" tišine" u znak podrške LGBT zajednici u Turskoj, u kojoj je prošle i ove godine zabranjena Parada ponosa.

- Iako je Paradi ponosa u Istanbulu 2014. godine prisustvovalo oko 100.000 ljudi, prošle i ove godine turska vlada je zabranila održavanje Parade. LGBT zajednica je izložena brutalnom nasilju, a ove godine svet je zapanjilo brutalno ubistvo Hande Kander, trans osobe, seksualne radnice, aktivistkinje, koja je silovana, ubijena i zapaljena. "Minutom tišine" želimo da izrazimo solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj - navodi se u saopštenju.

Program na Trgu Republike obuhvata obraćanja javnih ličnosti, predstavnika i predstavnica lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska i LGBT prava, a potom sledi program u kom će nastupiti pevačice Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić i DJ Vanja Bursać.

Komentari (1)

Milan

14.09.2016 17:00

Kakva parada ponosa?parada srama.Šta je cilj tkz parade? niko ne spori i netreba sporiti gej populaciju neka rade u svojoj kuci sto misle da treba zašto nametati i promovisati na ulici i u medijima nešto što se kosi sa zdravim razumom.