Svinje
AP
Svinje

AP

Svinje, Foto: AP

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o afričkoj svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je juče Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu. Međutim, da li je ova zarazna bolest životinja zaista i prisutna u Srbiji znaće se već u utorak, kada se očekuje da iz Madrida stignu rezultati laboratorijskih analiza. Zbog sumnje na afričku kugu, BiH i Severna Makedonija već su uvele zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije.

Pročitajte još:

Kako „Alo!“ saznaje, Uprava za veterinu u nedelju je Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, prijavila sumnju na afričku kugu svinja (AKS) u Srbiji.

Za zaraznu bolest nema ni vakcine ni leka

- Afrička svinjska kuga je visokozarazna bolest za koju ne postoje ni vakcina ni lek

- Od nje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi i druge životinje

- U slučaju pojave afričke kuge sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu

- Zbog sumnje u postojanje afričke kuge u dva sela u okolini Mladenovca, prošle nedelje ubijeno je na desetine ovih životinja

- Prijavljivanje sumnje na postojanje afričke kuge svinja je regularna procedura koja se sprovodi kada se posumnja na tako nešto. Međutim, da li je afrička kuga zaista i prisutna u Srbiji znaćemo kada dobijemo rezultate iz referentne laboratorije koja se nalazi u Madridu - pojašnjava izvor „Alo!“.

OIE je, citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede, naveo da su tri od četiri slučaja koja je Srbija prijavila i za koja sumnja da je reč o afričkoj kugi, registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu. U izveštaju, kako prenosi Rojters, navodi se da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je juče da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.
- Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge - navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Afrička kuga se širi:

- kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama

- ishranom, odnosno pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane

- kontaminiranom hranom i vodom

- inficiranim krpeljima

- odećom i obućom

- kontaminiranim predmetima i opremom

- prevoznim sredstvima

- stajnjakom

- leševima uginulih i zaklanih životinja

- glodarima i insektima

Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi „sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge“.

Takođe i Severna Makedonija je juče zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.
Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije iznenađeno reakcijom suseda, a navode da je Srbija u takvim situacijama isto reagovala.

- Isto je i Srbija reagovala prema Mađarskoj i Bugarskoj. Čekamo precizne rezultate koji treba uskoro da stignu - rečeno je u Ministarstvu.
Međutim, ako laboratorijski nalazi potvrde sumnje na postojanje afričke kuge, Srbija će tek pretrpeti ogromne ekonomske posledice zbog zabrane izvoza svinjskog mesa, ali i transport mesa i mesnih prerađevina kroz druge zemlje.

Prevencija bolesti

- ne hraniti svinje pomijama

- izbegavati pašno držanje svinja

- sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama

- osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću

- obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru

- postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje

Kako se prepoznaje afrička kuga kod životinje:

- iznenadno uginuće jedne i više svinja

- gubitak apetita

- potištenost

- povišena telesna temperatura do 42 stepena

- krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa)

- krvav proliv

- pobačaji

- nesigurnost u hodu

- otežano disanje

- kašljanje i povraćanje.