Igumanija Stefanida
Arhiva
Igumanija Stefanida

Arhiva

Igumanija Stefanida, Foto: Arhiva

Zbog sukoba sa vladikom Pahomijem, bahatim i moćnim starešinom Eparhije vranjske, igumanija mati Stefanida je uoči praznika Cveti demonstrativno napustila ženski manastir Srpske pravoslavne crkve Sveti Prohor Pčinjski.

Udomio rođenu sestru u Vladičanskom dvoru

Kada je u avgustu 1992. hirotonisan i ustoličen u Eparhiji vranjskoj, Pahomije je sa sobom doveo u Vranje rođenu sestru igumaniju Pavlu (Gačić). Umesto u manastiru, ona je pored moćnog brata u vladičanskom dvoru i niko ne zna koja su njena zaduženja.

Razočarana, uvređena i ponižena nastojateljica srpske crkvene svetinje monašku službu nastavila je u manastiru Eparhije raško-prizrenske u Gračanici. Sa proteranom igumanijom Stefanidom u Gračanicu je otišlo i sestrinstvo od 20 monahinja, prenosi portal "Vranjske". Svemoćni bahati crkveni jerarh pre dve godine najurio je iz manastira Sveti Pantelejmon u selu Lepčince 15 nepodobnih monaha.

Nakon nasilnog razlaza, ogorčeni i uznemireni vernici nastoje da peticijom Sinodu Srpske pravoslavne crkve raskrinkaju vladiku, koga je zbog zastarelosti i nedostatka dokaza srpsko pravosuđe 2006. oslobodilo optužbi za pedofiliju.

Kancelarija Upravnog odbora eparhije potvrdila je da je na njenu molbu kanonskim otpustom i prijemom igumanija Stefanida 28. marta prešla u Raško-prizrensku episkopiju. U vladičanskom dvoru u Vranju potvrdili su novinarima da mati Stefanida ništa nije zgrešila, nego je časno i odgovorno obavljala svoju dužnost nastojateljice manastira. Sukob između vikarnog arhijereja i starešine ženskog manastira dugo je tinjao. Čašu su prelili podaci o sumnjivom arčenju manastirskog novca, posebno onog koji je namenjen obnovi izgorelog Kraljevog konaka. Igumanija je navodno burno reagovala zbog potrošenih 300.000 evra.

- Rekla sam im sve u lice. Rekla sam da lažu i kradu, i to sa mojim potpisom. Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo. Nemam ni snage ni zdravlja da to više izdržim. Odlazim, a kad on (Pahomije) ode, vratiću se - poručila je vernicima razočarana igumanija Stefanida.

Da li će posle najnovijeg nemilog slučaja moćni jerarh biti raščinjen ili penzionisan, ostaje da se vidi.

Komentari (7)

Цицка

05.04.2018 07:37

Зашто полиција не би зашла и испитала , боље него да се причају свакојаке приче и шта коме падне на памет , под условом да полиција уме да увиди и реши проблеме . Припадници верских служби су људи као и сви остали и њима могу да се десе погрешне ствари ништа није страшно али треба утврдити ко говори истину а ко лаже .

Vlade

05.04.2018 09:45

Prestao sam da gledam parove i zadrugu i pratim dešavanjau crkvi. Tu je veliki šef raznovrsniji u razvratu, prodaji narkotika, kradji priloga i bludu. Ima tu još puno čega. Ove matore vladike i vodju treba najuriti i da se vernici vrate crkvi.

dunja

05.04.2018 09:48

Pahomije je veliko ZLO u Crkvi

smm

05.04.2018 13:45

@dunja - Sve što je čupavo nije mu strano....radi šta hoće i niko mu ništa ne može ili je ovaj razvratnik samo vrh ledenog brega.

Ja

05.04.2018 10:42

Tipicno muska drzava,crkva,vlada itd,itd, bez ikakvih emocija i postovanja prema bilo cemu,zato nam tako i jeste,jadne zene i deca u njoj,tek kad se korov iskoreni mozemo ocekivati dobar plod

Hannover

05.04.2018 12:39

Nazalost i kod nas u Eparhiji Nemackoj ista situacija Vladika Andrej i grupa okupljena oko njega svojim nedelima podelila crkvu i stavili su je na stub srama pred nadleznim institucijama ove tj.Nemacke drzave

Hannover

05.04.2018 13:28

Nazalost isto zlo se desava i kod nas u Eparhiji Frankfurtskoj i sve Nemacke .Administrator trenutni Vladika Andrej i klika oko njega samovoljno otpustaju casne svestenike otimaju Manastir zovu policiju na vernike stavili su SPC na stub srama u ovoj zemlji a ima indicija i o teskoj finansiskoj malverizaciji...