Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka
Shutterstock
Laboratorija Istraživanje Naučnik Naučnica Doktorka Lekarka

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reč je o istraživačkom projektu na kome radi 8 molekularnih biologa, bioinformatičara, virusologa i hemičar, od kojih je pet sa Instituta Vinča na kome se radi prva faza istraživanja, a israživanje će trajati 18 meseci, većim delom će finansirati Fond za nauku Republike Srbije, a deo Univerzitet u Teksasu

Anketa:

Da li se bojite novog talasa?

 

Pajović istiće da očekuju da će odabrani lekovi moći da se koriste u prevenciji i lecenju bolesti Covid-19, kao i da će to puno značiti za domaću farmaceutsku industriju, jer kako pojašnjava, neki lekovi koji se analiziraju proizvode se u Srbiji.

Pročitajte još:

Tako bi ovi bili dostupniji i našim građanima, ističe.

Ona objašnjava da na Institutu , kompijuterskom metodologijom izučavaju interakcije sa enzimima virusa koji učestvuju u njihovom razmnožavanju , kao i interakcije na receptorima na membrani ćelija domaćina, a cilj je da lek inaktivira aktivnosti virusa i enzime virusa, te na taj način blokira receptore na ćelijskoj membrani i spreči virusnu infekciju.

I to je prva faza istraživanja kaže ona.

- Druga,je biohemijska faza "In vitro" koja se sprovodi na ćelijskim kulturama, a poslednja faza će biti istraživanja efekta ovih lekova na životinjama..

Ona naglašava da će ova dva istraživanja biti urađena na Univerzitetu u Teksasu, i istiće da je istraživanje na SARS-KOV-2 visoko rizično, a da laboratorija u Teksasu ima najviši nivo zaštite bezbednost istraživanja. I

Pajović podseća da je Institut Vinča dao svoj doprinos u borbi protiv Covida-19 angažovanjem u laboratorijama na Torlaku, Vatrenom oku i Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici.

Takođe, učestvovali su i u okviru Radne grupe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za prikupljanje naučnih informacija koje se odnose na virus, a koje su dostavljane Kriznom štabu.

Pročitajte još:

 

Komentari (2)

Zrinjski

31.10.2020 12:08

Iznenađenje!

Duško

31.10.2020 12:10

Nemojte ljudi, nemojte.