Neprijavljeni evri koje je Rus pokušao da unese u Srbiju
Uprava carine
Neprijavljeni evri koje je Rus pokušao da unese u Srbiju

Uprava carine

* Srbiji se već sada suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage

* Predstavnici sindikata tvrde da je jedini način da se radnici zadrže - povećanje plata

* Svi kubure sa radnicima

Srbiji se već sada suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage. Gotovo da nema trafike, trgovinskog lanca, ugostiteljskog objekta, putarskog ili građevinskog preduzeća koji ne vape za radnicima. Predstavnici sindikata tvrde da je jedini način da se radnici zadrže - povećanje plata.

Koliko je situacija alarmantna, ukazuje to da zbog nedostatka zaposlenih u popodnevnim satima na odeljenju delikatesa i suhomesnatih proizvoda u jednom poznatom trgovinskom lancu kupce nema ko da usluži. To je i istaknuto na obaveštenju da potrošači ne bi čekali i zapitkivali hoće li se neko smilovati da dođe i usluži ih.

Objavljeno da ko ne uradi jednu stvar - GUBI STAŽ! Detaljno objašnjavamo o čemu se radi!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 13.08.2019. 09:44 Prema poslednjim izmenama Zakona, svi oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisivanja staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate iznos za koji su se opredelili.

 

I putarska preduzeća kubure sa radnicima, pa srpske puteve umesto jedrih mladića asfaltiraju penzioneri.

- Već smo počeli da se hvatamo za glavu zbog nedostatka radnika. Imamo posla, ali nema ko da radi. Ni sami ne znamo kako izlazimo na kraj sa rokovima - kaže za „Alo!“ vlasnik jednog putarskog preduzeća.

Ni na građevini situacija nije ništa bolja. Zbog nedostatka radnika, zgrade i druge objekte po Srbiji počeli su da zidaju radnici čak iz Albanije.

 

Ugostiteljski objekti takođe imaju veliki problem zbog nedostatka radnika, pa oni koji zasad ne planiraju da promene posao, a lojalni su gazdi, ili je reč o njihovom objektu, rade po ceo dan, i to uglavnom sedam dana u nedelji.

- Mi već mesecima tražimo roštilj-majstora. Svi su, posebno sad tokom leta, otišli da rade ili na more, u Hrvatsku ili Crnu Goru. Iako nudimo platu od 700 evra, neće ni da čuju za to, jer van Srbije zarade najmanje dvaput toliko. Zato nas dvojica radimo od 7 ujutru do 22. Tokom dana se podelimo, pa dok je jedan za roštiljem, drugi razvozi porudžbine. Pitamo na svakom ćošku za roštilj-majstora, a jedini odgovor koji dobijamo jeste da ćemo pre dobiti sedmicu na lotou nego što ćemo naći roštiljdžiju - kažu za naš list dvojica vlasnika jedne roštiljnice u Beogradu.

Plate su od 8.000 do 10.000 evra, a ove struke su im hitno potrebne!

AUTOR: Blic/D.S. DATUM I VREME: 26.05.2019. 10:42 - 26.05.2019. 12:20 Pored medicinskih sestara, šansu za radnim mestom imaće i radiolozi, radiološki tehničari, fizijatri, logopedi i fizioterapeuti Beograd, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Australija ponovo postaje obećana zemlja za stanovnike Balkana, posebno za one koji u svojim rukama imaju inženjersku ili diplomu medicine, pošto su, na osnovu spiska objavljenog na australijskom sajtu za viziranje, baš ovo deficitarna zanimanja za koje traže radnike za čiju su angažman spremni da plate čak 10.000 evra.

 

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), za „Alo!“ navodi da je razlog nedostatka radne snage to što nam radnici zbog veće zarade i boljih uslova rada odlaze u inostranstvo. Ona ističe da je jedno od ključnih rešenja za ostanak radnika u Srbiji - povećanje plata.

- Niko sa 30.000 dinara ne može da živi u Srbiji. Zato i odlaze. Radnike možemo da zadržimo ako im povećamo plate - navodi naša sagovornica.

Međutim, Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije navodi za „Alo!“ da naša privreda još ne može da podnese znatno povećanje plata, koje bi, prema njegovim rečima, sigurno zadržalo radnike u Srbiji.

- Država može da poveća plate u javnom sektoru, ali ne i u privatnom, gde vlada tržišna konkurencija. Naši poslodavci nisu u stanju da radnike plaćaju više, a oni odlaze tamo gde su zarade dobre. Međutim, ni na zapadu nije sve med i mleko. I tamo ljudi rade po nekoliko poslova kako bi pristojno živeli - navodi Atanacković. 

Nema ko da vozi autobuse

Ranka Savić iz ASNS-a navodi da je alarmantna situacija i u saobraćajnim preduzećima.

- Sve je manje i vozača u Srbiji, pa u velikim saobraćajnim preduzećima maltene nema ko da vozi. Mnogi su otišli u inostranstvo, gde zarađuju znatno više… Inače, Nemačka je u prethodnim mesecima samo radnicima sa naših prostora dodelila čak 30.000 radnih dozvola. Naša zemlja kao da nije svesna problema, a ako se nešto hitno ne preduzme, situacija će biti još gora - navodi Savićeva.

 BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Komentari (2)

Jovan

15.08.2019 15:50

Nije poenta koliko nudi već koliko daje

Татјана

15.08.2019 22:27

Зато Немачка прима мигранте, очекујући да они раде за џабе, ал ови неће да раде, само очекују социјалну помоћ, јер за њих то је и више него довољно, навикли са мало да живе. И код нас има пуно нерадника, само им треба ускратити социјалу.