Market, kupovina, prodavnica, namirnice,
Shutterstock, ilustracija
Market, kupovina, prodavnica, namirnice,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

* Rak je uzrok najčešćeg broja smrti, odmah posle srčanog udara

* Ovo je spisak 5 najgorih namirinica

* Probajte da ih, ako ne možete da ih izbacite, konzumirate što manje

Neki slučajevi karcinoma su izvan naše kontrole, određeni genetskim defektima i predispozicijama koje se prenose s jedne generacije na drugu ili su podstaknuti genetskim promenama koje prolazimo tokom svog života.

Šećer, žuti šećer, zaslađivači

Shutterstock

Šećer, žuti šećer, zaslađivači, Foto: Shutterstock

1. ŠEĆER

Naučnici ističu da konzumacija prevelikih količina šećera ne dovodi samo do gojaznosti i nastanka dijabetesa, već može aktivno oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.

Svi spremni na novu odluku, ali će da nas košta!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 17.10.2019. 09:45 Mnogi već navikli da nose cegere u nabavku! Prodavnica, Foto: AP Photo/Anjum Naveed Trgovinski lanci u prestonici spremni su da počnu s primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa od 1. januara. Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020.

Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaći rast tumora u telu jer rak koristi šećer kao "gorivo". Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu da pretvore svoju energiju iz glikolize bez kiseonika, u procesu anaerobne glikoze.

- Hiperaktivna konzumacija šećera ćelija karcinoma dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma - kaže Džoan Tevelin, belgijski molekularni biolog nakon objavljivanja svoje studije, za koju se smatra da će dovesti do boljeg razumevanja interakcije šećera i raka, što bi moglo pomoći u kreiranju ciljanih strategija ishrane za pacijente.

 

Konzerva

Alo!/Rajko Ristić

Konzerva, Foto: Alo!/Rajko Ristić

2. HRANA U KONZERVAMA

Svaka hrana koja dolazi u plastičnom pakovanju, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja: Može biti brzo rešenje kada smo gladni, ali takođe povećava i rizik od nastanka raka. 

Ovim namirnicama se kroz industrijsku proizvodnju tipično dodaju konzervansi, a najčešće je reč o štetnim nitratima, koji im povećaju rok trajanja. Ti aditivi se kroz godine akumuliraju u telu i mogu naneti štetu na nivou ćelija i dovesti do nastanka bolesti poput raka.

 

meso

Foto Rajko Ristić

meso, Foto: Foto Rajko Ristić

3. MESO SA ROŠTILJA I PRERAĐENO

Iako je hrana sa roštilja zaista ukusna, naučnici su otkrili da pripremanje mesa na taj način oslobađa karcinogen nazvan heterociklički aromatski amin, jer dolazi do promene hemijske i molekularne strukture mesa. 

Podaci prikupljeni od 62.000 osoba u periodu od 9 godina pokazuju da ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60 posto veće šanse za rak pankreasa u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopšte nisu jeli. Osim toga, crveno meso pripremljeno na ovaj način redovnom konzumacijom povećava rizik od nastanka raka prostate.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kupljena slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za oboljevanje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u grupu sa cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je WHO-a nastalo na osnovu brojnih studija. Najčešće su posledice preterane konzumacija ovih prerađevina rakovi probavnog sistema - želuca, creva i pankreasa, a stručnjaci ističu da se studije odnose na industrijski obrađene mesne prerađevine.

GMO

Associated Press

GMO, Foto: Associated Press

4. GMO HRANA


Brzinski rast industrije genetski modifikovanih useva kontaminirala je našu ishranu na alarmantnom nivou. Više od 90 posto svetskog kukuruza i soje je genetski modifikovano, a o učincima istog još se raspravlja. Stručnjaci se slažu da pre nego što je GMO dodat u sastav više od 1000 namirnica nisu sprovedena adekvatna istraživanja o njegovom uticaju i nitko ne zna dugoročne posledice konzumiranja takve hrane.

Alkohol, koktel, piće. žurka, proslava

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

5. ALKOHOL

Redovno konzumiranje alkohola u većim količinama može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog creva. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, "rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju osoba popije."

BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ