Novac, pare, dinari
Shutterstock
Novac, pare, dinari

Shutterstock

Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

 

Da vam jedna takva ne bi završila u novčaniku ili u kasi ako ste trgovac, tri saveta stručnjaka za brzu proveru novca su - oseti, pogledaj, nagni.

Novčanice od 500 do 2.000 dinara često su u prometu pa ih trgovci i kupci retko proveravaju. Više pažnje pridaje se apoenu od 5.000, što znaju i falsifikatori, pa ga zbog toga ređe izrađuju. Osim dinara, na udaru su i druge valute. U Srbiji se najčešće falsifikuju novčanice od 50 i 100 evra dok je u zemljama Evropske monterane unije najčešći falsifikat 20 evra. A što je apoen krupniji, to je i broj zaštitnih elemenata veći. Ali, potpune zaštite nema, jer nove tehnologije koriste i falsifikatori, koji pre ili kasnije mogu da izrade apoen bilo koje valute. To se desilo čak i sa švajcarskim frankom, iako važi za jednu od najkvalitetnijih novčanica.

Zbog toga iz NBS savetuju da se novčanice proveravaju i ručno.

Oseti, pogledaj, nagni - to su tri saveta za brzu proveru papirnog novca. Prava novčanica je pod prstima hrapava, zaštitna nit i vodeni žig na svetlosti se jasno vide, a u zavisnosti od ugla gledanja, boje se menjaju a hologram otkriva različite slike.