CRVENO MESO
EPA
CRVENO MESO

EPA

CRVENO MESO, Foto: EPA

Ferenc Major, doktor agroekonomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli, navodi da se cena kilograma žive vage prasića kreće između 120 i 130 dinara.

- Povoljnija i rentabilnija cena za uzgoj svinja bi bila od 140 do 160 dinara. Danas je ulazna kalkulativna cena žive vage u klanicama oko 150 i 160 dinara. Trgovinska marža je ipak velika između sitnih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa - kaže dr Major.

Kako objašnjava, dok je kilogram junećeg buta do pre par meseci dostizao 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, a svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara.

Najdrastičnija promena cene jeste kod jagnjadi, čija je sadašnja cena od 240 dinara za kilogram žive vage. Prema rečima poljoprivrednika Gorana Tomića, ovo je „najniža cena u istoriji stočarstva“.

- Jagnjad su ove godine najjeftinija. Na cenu je dodatno uticala pandemija koronavirusa, ali ukoliko se ne popravi stanje na tržištu, može doći do pada broja ovaca. Poslednjih godina je došlo i do male hiperprodukcije jagnjećeg mesa, što je dodatno uticalo na pad cene - rekao je Tomić.

Podsetimo, cena svinjskog mesa pala je širom Evrope još u junu prošle godine. Korona kriza odrazila se i na ovo tržište, a posebno na zarazu radnika u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, usled čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.

Stočari se boje još većeg pada

Procene stručnjaka su da bi pad cena u narednom periodu mogao da bude daleko veći. Stočari trpe i zbog pandemije jer se tržišta dosta zatvaraju i mnoge zemlje ograničavaju promet i kupovinu. Nadaju se pak da do toga neće doći.

Tagovi